Intelectuali ieșeni distinși cu premiul Academiei Române

Academia de gardă Niciun comentariu la Intelectuali ieșeni distinși cu premiul Academiei Române 55
Intelectuali ieșeni distinși cu premiul Academiei Române

Academia Română (AR) a acordat pe 18 decembrie 2015, la Bucu­rești, Premiile Academiei Române pe anul 2013. Din cele 78 de premii acordate, doar 68 au ajuns la cei 145 de laureați. Dintre aceștia au fost premiați 12 ieșeni, distincții în­mî­nate de academicianul Ionel-Va­lentin Vlad, președintele AR.

La secțiunea Filologie și Lite­ra­tură, premiul „Titu Maio­res­cu” a fost acordat conf. univ. dr. Bogdan Cre­țu, iar premiul „Mihai Eminescu” a reve­nit preşedintelui Uniunii Scrii­to­rilor din România, filiala Iaşi, Cassian Maria Spiridon. Cele mai multe distincții acordate ieșenilor au fost la sec­țiu­nea Științe Istorice și Ar­heologie: Ion I. Solcanu – premiul „Dimitre Onciul”, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru – premiul „Ni­colae Iorga”, conf. univ. dr. Ovi­­diu Buruiană și istoricul Liviu Brătescu – premiul „Mihail Kogăl­ni­ceanu”, prof. univ. dr. Gheorghe Ia­cob – pre­miul Nicolae Bălcescu. Prof. univ. dr. Cristian Enachescu i s-a acordat premiul „Ște­fan Proco­piu” la sec­țiu­nea Științe fizice, iar la Științe Chi­mice, Iașul a mai ob­ți­nut încă patru distincții: Iuliana Spi­ridon şi Sergiu Coşeri – pre­miul „Costin D. Neni­țes­cu”, Gabi Dro­chioiu şi de prof. univ. dr. Dan Caş­ca­val de la TUIAȘI– premiul „Ni­co­lae Teclu”.

Conform Academiei Române, Premiile AR sînt acordate oameni­lor de știință și litere, artiștilor ro­mâni, din țară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvol­ta­rea culturii și științei românești. „Cine consultă lista celor care au primit, de-a lungul anilor, Premiul «Titu Ma­iorescu» al Academiei Ro­mâne ob­servă că sînt acolo numele cele mai notorii ale criticii și istoriei literare românești. Așa stînd luc­rurile, am primit acest premiu cu multă emo­ție, dar, ca să fiu sincer, și cu liniște. În orice caz, de acum înainte nu mai am nicio scuză, acest premiu obligă. Căr­țile importante, de maturitate, de acum înainte vor veni, așa sper. Acest premiu mar­chea­ză intrarea în matu­ritatea pro­fe­sională”, a declarat conf. univ. dr. Bogdan Crețu.

Premiile AR sînt oferite în fie­ca­re an, în luna decembrie, la șe­din­ța solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top