Începe săptămîna în care Festivalul Internațional al Literaturii cucerește Iașul

Academia de gardă Niciun comentariu la Începe săptămîna în care Festivalul Internațional al Literaturii cucerește Iașul 21
Începe săptămîna în care Festivalul Internațional al Literaturii cucerește Iașul

În perioada 26 – 30 octombrie, la Iași, va­ avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului­ Internațional de Literatură și Traducere (FI­LIT). Organizat de Muzeul Național al Li­­teraturii Române din Iași (MLR), festiva­lul­ reunește și în acest an scriitori, tra­du­că­to­ri,­ editori, critici literari, librari, distribuitori de­ carte, manageri și jurnaliști culturali, într-o­ serie de evenimente destinate publicului larg.

Astfel, anul acesta, printre evenimen­te,­ organizatorii vor propune publicului să par­ticipe la trei seri FILIT, pe baza unor in­vi­ta­ții puse deja, gratuit, la dispoziția publicului.­ Prima dintre ele, din data de 27 octombrie, se va desfășura la Teatrul Na­țio­na­l „Vasile Alecsandri” din Iași și îi va pre­ze­n­ta ieșenilor pe laureatul premiului Gon­court,­ Jean Rouaud și pe Nicolas Cavaillès, cîș­ti­gător al premiului Goncourt pentru nu­ve­lă.­ Cea de-a doua seară, numită „Seara po­ves­titorilor” va reuni scriitori români precum Flo­rin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tă­nase sau Alex Tocilescu, în Aula Biblio­te­cii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, în­ timp ce ultima seară, pe data de 29 octom­bri­e, desfășurată în același loc, îl va avea in­vitat pe Lucian Boia, care va vorbi despre te­ma „Istoria ca ficțiune”. „Invitațiile pentru­ cele trei seri FILIT s-au epuizat în doar pa­tru­ ore și asta fără să facem, în prealabil, vreo­ promovare a evenimentelor. Cînd a fost­ gîndit festivalul de la zero, de către Lu­cian Dan Teodorovici, de către Dan Lun­gu­ și de către mine, așa a fost gîndit, să fie un fes­tival pentru public, nu pentru breaslă, pen­tru scriitori. Asta am vrut, să aducem foar­te mult public spre literatură; și s-a întîmplat deja.

Acesta este motivul principal pen­tru care încă tragem să existe”, a men­țio­nat Florin Lăzărescu, coordonatorul de pro­grame al festivalului. Acesta a mai a­dă­u­gat­ că anul acesta organizatorii au întîmpinat con­diții foarte grele, birocratice și politice, din cauza faptului că deși ei au propus în­că­ de anul trecut soluția înființării unei fun­da­ții care să pună bazele FILIT-ului, formată din­ nucleul inițial al echipei, acest lucru nu­ a mai fost posibil și, astfel, festivalul a început să fie organizat anul acesta abia cu o­ lună înainte, din dorința lor de a-l duce mai­ departe. „Am făcut și noi tot ce ne-a stat în­ pu­tere. Cred că am reușit să construim un pro­gram foarte bine articulat și nu am fă­cut­ rabat la calitate deloc, ci doar la cantitate. A­dică nu mai avem 200 de invitați, ci doar 50 – ­60. Îmi este jenă de invitați, nu poți che­ma o persoană care are repere ale profesionalismului cu o lună înainte la un festival”, a­ mai precizat Florin Lăzărescu.

Printre evenimentele FILIT de anul aces­ta se vor număra întîlniri cu elevii din li­ce­­ele ieșene, vernisaje, dezbateri cu clu­bu­ri­le­ de lectură, dar își va găsi loc, în cea de-a do­ua zi a festivalului, și inaugurarea punctu­lui­ muzeal „G. Ibrăileanu” din Tîrgu Frumos, un punct muzeal inițiat de MLR, Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Aso­ciația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top