Iașul premiază excelența

Academia de gardă Niciun comentariu la Iașul premiază excelența 15

Vineri, 14 octombrie, în Sala de Con­siliu a Primăriei Iași a avut loc cea de-a 20-a ediție a evenimentului anual „Sea­ra Valorilor”. Cu acest pri­lej, prima­rul Gheorghe Nichita a ofe­rit premii pen­tru excelență în domenii precum edu­cație, artă, afaceri, dar și două titluri de cetățean de onoare a orașului, u­nul dintre ele rectorului Uni­ver­si­tă­ții de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”(UMF), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, iar celălalt acade­micia­nului Radu Miron.

Festivitatea de premiere a fost des­chisă de corul Operei Naționale din Iași și de mesajul primarului Gheor­ghe Nichita. Acesta a punctat faptul că oamenii de valoare re­pre­zin­tă cea mai mare bogăție a orașului și că „dis­tincțiile oferite nu sînt simple acte de complezență”.

Prima personalitate premiată a fost Înalt Preasfințitul Mitropolit Teo­fan. Au urmat premiile oferite pentru „Ex­ce­lență în educație”, care au fost acor­date unui număr de ze­ce profesori și 18 elevi ieșeni cu re­zul­tate deosebite la concursuri internaționale. Premiul „Pogor” pentru întreagă activitate le-a revenit anul acesta rectorului Uni­versității de Ar­te „George Enescu”, profesorul și compozitorul Viorel Mun­teanu și inventatorului Boris Plă­hteanu.

Premiul „Vanda Condurache” a fost acordat, ca în fiecare an, de că­tre prof. univ. dr. Daniel Con­du­ra­che. Anul acesta distinctia i-a revenit jurnalistei de la TVR Iași, Gabriela Gu­geanu Baiardi. Premiul este a­dresat, după cum a precizat profesorul, „u­nei profesii care, în mod paradoxal, este cea mai agresată: cea de jurna­list. Pe de o parte din interiorul presei, pe de altă parte din exteriorul ei. În meseria noastră, calități precum o­nes­titatea, obiectivitatea, talentul, sînt din ce în ce mai rare.”

Cu final neprevăzut

Cînd a primit distincția de ce­tă­țean de onoare, prof. univ. dr. Vasile As­tă­răstoae a precizat faptul că, dacă festivitatea s-ar fi desfășurat acum o săptămînă ar fi avut un alt discurs. Acum, „această manifestare are o al­tă semnificație. A fost un semn. În ultima săptămînă am fost scuipat, lături s-au aruncat în capul meu, am privit cu uimire cum familia îmi este de­zo­no­rată, cum colaboratorii mei sînt in­cri­minați pentru singurul lucru că sînt loiali universității.” Acesta a pre­cizat că și-ar fi dat demisia și ar fi emigrat împreună cu familia, dar a­cest premiu l-a făcut să se răz­gîn­deas­că. „Acolo unde a scuipat DNA-ul, au pupat primarul și ieșenii. Da, mă întorc și ies la luptă. Candidez la func­ția de rector în continuare. Mă întorc la Colegiul Medicilor și candidez la funcția de președinte. Și mai nou, mă întorc în politic cu un program foarte clar: apărarea libertății.” La începutul săptămînii trecute, DNA Iași a demarat o anchetă în care este implicată UMF.

În încheierea evenimentului, prima­rul Gheorghe Nichita a precizat că „în alți ani se terminau sărbătorile la «Seara Valorilor», într-o altă atmosfe­ră. Dar vreau să știți că nu regret ni­mic din ce s-a întîmplat astăzi aici.”

Seara s-a încheiat în acorduri de muzică clasică. Moderatoarea evenimentului a fost Irina Păcu­ra­riu.

Roxana GORCIOAIA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top