Horia-Roman Patapievici a cîștigat premiul pentru „scriitorul anului”

Academia de gardă Niciun comentariu la Horia-Roman Patapievici a cîștigat premiul pentru „scriitorul anului” 81
Un fizician a cîștigat premiul pentru „scriitorul anului”

Horia-Roman Patapievici, scriitor, fizician, filosof și eseist, a fost cîștigătorul celei de-a treia ediții a „Galei Scriitorilor Anului” care s-a desfășurat de pe 8 pînă pe 9 noiembrie 2018, ultima zi, cea de vineri, fiind destinată atît premierii „scriitorului anului”, cît și „scriitorilor lunii”, festivitate care a avut loc în Sala Chopin din Palas Mall. Au fost acordate, în total, 13 premii, iar Patapievici a primit două dintre ele, fiind desemnat atît „scriitorul lunii octombrie 2018”, cît și scriitorul „anului 2018”. „Critica literară a substituit absența presei libere, a substituit absența unor mass-media libere, a substituit absența catedrelor libere, a reflecției publice libere, pe scurt a substituit ceea ce regimul totalitar intezisese. Să citești reviste literare pe vremea aceea, pentru mine, era un mod de a te integra printre oamenii de acest tip care mai rămăsese, iar acum, cu acest premiu, vreau să exprim public recunoștința mea pentru instituția criticii literare în cultura română”, a declarat Horia-Roman Patapievici cînd a urcat pe scenă pentru a-și ridica cel de-al doilea premiu.

Evenimentul de vineri, 9 noiembrie, a început la ora 18.00, avîndu-i ca participanți pe aproape toți membrii Uniunii Scriitorilor din România (USR), așa cum a afirmat academicianul Nicolae Manolescu, președintele USR. Pe lîngă aceștia, la eveniment au fost prezenți și Mihai Chirica, primarul Iașului, cît și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean (CJ) din Iași, care și-au arătat susținerea față de aceste evenimente culturale care au loc în Iași. „Din păcate, marile valori ale României se sting una după alta. Încercarea noastră este să le prețuim cît timp mai avem, pentru că după ne bucurăm tot noi de rodul muncii lor”, a susținut Mihai Chirica. La finalul discursurilor lor, atît primarul cît și preseșdintele CJ din Iași le-au înmînat un premiu simbolic actorului Ion Caramitru și clarinetistului, composozitorului și dirijorului Aurelian-Octav Popa.

Premii pentru fiecare lună din an

„Gala Scriitorii Anului” a fost moderată de Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihail Ursache”, și de Nicolae Manolescu, care au afirmat amîndoi, că de la an la an premiile acestei gale sînt acordate unor autori „mai capabili și mai talentați” decît cei din anul precedent. Președintele USR a subliniat că Iașul devine un centru cultural puternic, numindu-l chiar „buricul tîrgului de cultură”. „Sigur că acum doi ani cînd a avut loc prima ediție ne-am bucurat foarte mult, am apreciat din plin ideea pe care a avut-o Adi Cristi, sprijinul care ne-a fost acordat de autoritățile locale, dar eram întrucîtva sceptici. «Oare un lucru atît de frumos va ține? », ne întrebam, iar ceva care nu ține nu formează tradiție, iar dacă nu formează tradiție se uită”, a declarat Nicolae Manolescu.

La finalul decernării premiilor, Ion Caramitru și Aurelian-Octav Popa au urcat pe scenă pentru a susține un recital intitulat „Dor de Eminescu”.

Anul trecut, în 2017, „Gala Scriitorii Anului” s-a desfășurat în perioada 1-3 noiembrie , iar premiul „scriitorul anului” a fost cîștigat de poetul și prozatorul Gabriel Chifu, pentru romanul „Ploaia de 300 de zile”.

Lista cîștigătorilor „scriitorul lunii”:
1. Alex Ștefănescu – noiembrie 2017
2. Mihai Zamfir – decembrie 2017
3. Irina Petraș – ianuarie 2018
4. Lucian Vasiliu – februarie 2018
5. Liviu Ioan Stoiciu – martie 2018
6. Dan Stanca – aprilie 2018
7. Vasile Dan – mai 2018
8. Nicolae Prelipceanu – iunie 2018
9. Ioan T. Morar – iulie 2018
10. Horia Gârbea – august 2018
11. Sorin Lavric – septembrie 2018
12. Horia Roman Patapievici – octombrie 2018

Sursa foto: www.infoiasionline.ro

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top