Grupul Coimbra vine la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Grupul Coimbra vine la Iași 6

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iași va găzdui în pe­rioada 8 – 12 iunie conferința anua­lă a Grupului Coimbra, cu tema ,,Cer­ce­tare și valori”. Timp de trei zi­le, pes­­te 150 de personalități din 38 de u­ni­versității din Europa vor fi pre­zen­te la Iași, unde vor dezbate o­por­tu­ni­ta­tea cre­ă­rii și dezvoltării progra­melor doctora­le și starea în­vă­ță­mîn­tu­lui su­pe­rior, în spațiul european. Con­du­ce­rea Gru­pului Co­im­bra va fi re­pre­­zen­ta­tă de către: pre­șe­din­tele de o­noa­re 2008-2009 al gru­pu­lui, prof. Jean Do­mi­nique Va­ssa­lli, rectorul U­ni­ver­­sității din Ge­ne­va, președintele Co­­mi­tetului E­­xe­cu­tiv, Guido Lan­gouche și Office Di­rector Inge Knudsen.

„În context european trebuie să ne poziționăm ca niște învățăcei, ucenici. U­niversitatea e agățată în acest buchet de talie mondială și e foarte activă. În fe­lul acesta vom putea face cunoscută co­munitatea academică locală și o­ra­șul. Va fi un moment oportun pentru o mai bună cooperare în cercetare și e­du­cație. Iar în cadrul Comitetului E­xe­­cutiv, vom avea în vedere adresarea unor scrisori către Comisia Eu­ro­pea­nă și la European University A­sso­ci­a­tion despre ravagiile crizei mondiale a­supra mediului academic”, a de­cla­rat prof. univ. dr. Va­si­le Ișan, rectorul UAIC.

Tot în această perioadă vor fi sus­ți­nute mai multe conferințe de profesori recunoscuți în străinătate, precum: prof. Martin Nowak, de la U­ni­­ver­si­ta­tea Harvard, Sir Colin Lu­cas, de la Uni­versitatea Oxford, rec­­­torul Karol Mu­­siol al U­ni­ver­si­tă­ții Ja­gie­llo­nian din Cracovia și Pe­ter van der Hij­den, policy officer al Di­rec­to­ra­tu­lui General de Cer­ce­ta­re al Co­mi­siei Europene. De asemenea, și-au confirmat participarea la eveniment Excelen­ța Sa Robin Bar­­nett, am­ba­sa­do­rul Ma­rii Bri­ta­nii în Ro­mânia, dr. Be­ne­dik­t Hermann, din partea U­ni­ver­si­tății din No­ttin­gham.

Occidentul se întoarce spre Est

Cu prilejul Adunării Generale a Grupului Coimbra și datorită faptului că UAIC sărbătorește 150 de ani de la înființare, instituția de învățămînt va fi vizitată de reprezentanții celor mai bune universități din lume, potrivit to­pu­­lui 200 al universităților din lume, re­a­lizat de revista Times Higher Edu­cation din Marea Bri­ta­ni­e.

Printre profe­sorii de renume îi regăsim pe: Corina Tar­niță și David Rand de la U­ni­ver­si­tatea Harvard, aflată pe locul 1 în top 200, Alan Clark și Anne Lonsdale, de la U­ni­ver­sitatea Cambridge, o­cu­pînd po­zi­ția a doua în același clasament, No­ra Mogey de la Universitatea din E­dinburgh, care se situează pe locul 23, Alexandra Braye, Nicole Dorn și Joachim Gerke de la U­ni­ver­si­ta­tea Heidelberg, de pe poziția 60.

Pe lîngă aceștia, vor mai fi pre­zenți: prof. Francisco Gonzales Lo­deiro, rectorul Universității din Gra­­nada, prof. Frans Zwarts, recto­rul Universității din Groningen, prof. Giuseppe Zaccaria, rectorul U­ni­­versității de Studii din Padova. prof. Angiolino Stella, rectorul U­ni­ver­­sității din Pavia, prof. Jean-Pierre Gesson, rectorul Universității din Poitiers, prof. Alar Karis, rectorul Universității din Tartu, prof. A­­nastasios Manthos, rectorul U­ni­ver­­sității Aristotel din Thessaloniki.

Invitații vor participa joi, 10 iunie la un concert cu Gheorghe Zamfir, la Casa de Cultură a Studenților și la o în­tîlnire cu primarul Iașului, Gheor­ghe Nichita. Anul trecut Adunarea Generală a Grupului Coimbra a avut loc în perioada 2-5 iunie și s-a des­fă­șurat la Geneva.

***

Decenii de performanță

Grupul Coimbra, care re­u­neș­te 38 de universități europene, a fost în­fi­in­­țat în 1985 și este o rețea ca­­­re cu­­prinde 38 de universități eu­ro­pe­­ne, cu tradiție în procesul di­dactic. Scopul acestei structuri es­te de a promova bu­ne­le prac­tici din învățămînt și de a îm­bu­nătăți po­­li­­ti­cile e­du­ca­țio­nale la ni­vel in­ter­­na­țional. Mai mult, aceasta în­cear­­­că să con­tribuie la dezvoltarea Spa­­­­­­țiu­lui European al În­vă­ță­mîn­­tu­­lui și al Cercetării, co­­labo­rînd cu in­­sti­tu­­țiile europene în acest sens. Nu­­me­le re­țelei pro­vi­ne de la o­ra­șul Co­­imbra din Por­tu­­ga­lia. Grupul ur­mărește să disemineze informații mem­­brilor și să se contureze ca fiind unul dintre exponentele excelen­ței a­ca­demice din Europa.

Diana Iabrașu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top