Geoană și Băsescu au dat mînă cu mînă la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Geoană și Băsescu au dat mînă cu mînă la Iași 0

Duminică, 24 ianuarie, la Iași au fost sărbătoriți cei 151 de ani de la Uni­rea Principatelor. La ceremonia din Piața Unirii au fost pre­­zenți președintele Traian Bă­sescu, șeful Senatului, Mircea Geo­a­nă, prima­rul mu­­ni­cipiului Iași, Gheor­ghe Ni­chi­ta, pre­ședintele Con­siliului Ju­­de­țean Iași, Con­stan­tin Si­mi­rad, pre­fec­tul de Iași, Dra­gomir Sa­va Tomaseschi, precum și cîteva su­te de ieșeni.

La manifestare a participat și primarul Chi­și­nă­u­lui, Dorin Chir­­­toacă. Ur­cați toți pe aceeași sce­­­nă, politicie­nii au vorbit despre mo­­­­mentul „Mi­cii Uniri” ca unul esen­­țial pentru fon­darea Ro­mâ­niei Ma­ri. Primarul Iașului, cel care a des­chis seria discursurilor, a ținut să rea­mintească proiectul prin care Ia­șul cere de­cla­ra­rea zilei de 24 ianu­a­rie ca zi de săr­bătoare națională le­ga­lă a Ro­mâ­niei.

Unitate și educație

Președintele Se­na­tului Ro­mâ­ni­ei, Mircea Geoană, a adus în dis­cuție și problema unității din po­litica românească: „Stăm și ne în­trebăm dacă în clipa în care ne dăm jos de pe scenă ne întoarcem la cîrcoteală, la dezbinare, la co­rup­ție sau dacă ne întoarcem la u­ni­­tate. Nu vom putea trece aceas­tă cri­ză decît dacă sîntem uniți. Me­sa­jul meu este: hadeți să punem acest sentiment de unire în practică și să lăsăm discursurile festiviste. Hai­­deți să facem unitate în acțiune și nu doar în vorbe”.

Șeful statului a vorbit des­pre si­­militudinea dintre mo­men­tul „Micii Uniri” și prezent: „și atunci era nevoie de o Con­sti­tu­ție, o Constituție modernă, care să răs­pundă aspirațiilor românilor de a avea un stat modern. Și atunci ca și acum avem nevoie de o reformă a sistemului de educație, avem ne­vo­ie de reforme în agricultură, a­vem nevoie de un cod al asistenței so­ciale”.

Făcînd referire la evenimentul din 1859, Traian Băsescu a re­marcat apropierea dintre mo­men­tul Unirii și momentul fon­dă­rii U­ni­versității „Alexandru Ioan Cu­za”. „Aceasta este o confirmare a fap­tului că o națiune evoluează prin educație, prin știință, iar în mo­­mentul de față avem nevoie mult mai mult ca oricînd nu numai de unitate, dar avem nevoie și de școa­­lă. O școală bună, care să fă­u­reas­că drumul viitor al României”, a declarat președintele. Domnia sa a mai spus că va susține fără re­­zer­ve inițiativa lui Gheorghe Ni­­­chita de a declara ziua de 24 ia­nua­rie săr­bătoare națională.

După discursurile politice, cei pre­zenți pe scenă au luat parte la ceremonialul religios „Te Deum”, apoi la tradiționala Horă a Unirii, ală­turi de cei cîțiva ieșeni prezenți în Piață. Nicolae Furdui Iancu și La­ura Lavric au fost invitați apoi să urce pe scenă pentru a interpreta cîntece populare românești de săr­bătoare.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top