FEstudIS a unit 30 de asociații studențești

Academia de gardă Niciun comentariu la FEstudIS a unit 30 de asociații studențești 13

Festivalul Studențesc Festudis a ajuns la cea de-a XII-a ediție. Timp de o săptămînă, între 14 – 19 mai, asociațiile și organizațiile stu­dențești de la toate u­niversitățile ie­șe­ne, cu sprijinul Casei de Cultură a Stu­den­ților (CCS), al Pri­măriei municipiului Iași și al Con­si­liului Județean Iași au pregătit activități spor­ti­ve, culturale și de informare pentru studenți.

La fel ca în anii precedenți, festivalul a fost deschis oficial de Parada Festudis. Marșul a început la ora 18.00. Or­ganizațiile din Campusul „Tu­dor Vla­dimirescu” s-au întîlnit cu cele din Copou în fața Universității de Me­di­cină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” din Iași (UMF). Cîștigătoare a fost declarată Asociația Studenților Chi­miști „CHEMIS” și Asociația Stu­denților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații, urmată de Li­ga Studenților Eco­no­miști (LSE) și Li­ga Studenților de la Facultatea de Me­canică. Premiul de originalitate a fost acordat Ligii Studenților Elec­troniști, după voturile adunate de la celelalte a­sociații participante. Parada a avut ca destinație parcarea Iulius Mall, unde, începînd cu ora 20.00 a avut loc un concert susținut de trupa Alternosfera.

A doua zi de evenimente a început de la ora 10.00 cu „Expo&Burn – Fii mo­torul unei noi generații”. La cea de-a V-a ediție șoferii ieșeni au avut ocazia să-și etaleze mașinile modificate sau să-și demonstreze îndemînarea prin sus­ți­ne­rea unei probe. Ziua a continuat cu a do­ua ediție a Campionatului de Fotbal Fe­minin care s-a desfășurat pe terenul de sport al Universității Tehnice „Gh. Asa­chi” din Iași (TUIAȘI) de la ora 11.00. Începînd cu ora 18.00, studenții au pu­tut partici­pa la „Ziua Studentului An­tre­prenor”, unde timp de trei ore tinerii au învățat cum se pot dezvolta din punct de vedere personal și profesional sau la seara de film istoric, care l-a avut ca invitat pe prof. univ. dr. Nelu Zu­gr­a­vu. CCS a găzduit, începînd cu ora 19.00, dansuri medievale, dar și un workshop de masaj susținut de studenți ai Fa­cul­tă­ții de Bioinginerie Medicală de la UMF. Seara s-a încheiat cu Miss Festudis 2013, unde ligile și asociațiile și-au pu­tut susține studenta preferată, dar și cu „Liga se prezintă”, eveniment des­fă­șu­rat în Sala Gaudeamus a CCS Iași.

Joi, 16 mai, începînd cu ora 9.00, studenții ieșeni au putut participa la campania de donare de sînge pentru re­zervele Centrului de Transfuzii din Iași „O picătură pentru viață”, iar de la ora 15.00 s-au întrecut la concursul de artă plastică stradală „Graffiti Contest”, des­fășurat în fața Academiei Române. De la ora 16.00, Librăriile Cărturești din Iu­lius Mall și Palas Mall a găzduit trai­ni­ngul „Orientare în carieră” susținut de TEACHING, unde studenții au aflat des­pre etapele creării unui C.V. și a u­nei scrisori de intenție, dar și despre pre­zen­tarea la un interviu.

Un final bătut cu apă

Concursul de cultură generală „CUC (Ce, Unde, Cînd)”, organizat de Asociația ATRAG Iași a avut loc în­ce­pînd cu ora 16.00 în Dublin Pub și a constat în întrebări de lo­gi­că, erudiție și perspicacitate. „Seara folclorică studențească” a fost susținută de An­sam­blul Folcloric „Doina Carpaților” al CCS Iași și a marcat aniversarea celor 50 de ani de activitate a acestora. „Față de anii trecuți am remarcat o schimba­re din punctul de vedere al oamenilor ca­re­ s-au implicat. În primul rînd am avut Pri­măria și Consiliul Județean care ne-au sponsorizat la toate proiectele, au fost toate cele 30 de organizații studențești și, avînd în vedere că se apropie se­siu­nea și majoritatea studenților sînt deja prinși în examene și alte activități, sîn­tem foar­te mulțumiți de ceea ce a ieșit”, a de­c­larat Adrian Căliman, directorul CCS.

În cea de-a patra zi, vineri, 17 mai a avut loc conferința „Automedicația – în­­tre comoditate și inconștiență”, unde s-a urmărit conștientizarea consecințelor ad­ministrării necontrolate de medicamen­te și comportamentul pacientului mo­dern. Liga Studenților de la Automatică și Calculatoare (LSAC) a TUIAȘI a pre­gătit la Teatru’ Fix evenimentul „Cine­maraton – 24 de ore de proiecție de film”.

Ziua de sîmbătă, 18 mai a fost zi­ua dedicată atelierelor și concursurilor de echipă. De la ora 10.00 a avut loc concur­sul de șah din Sala Foaier a CCS și se­siunea de PaintBall din Campusul „Tu­­dor Vladimirescu”. Concursurile de e­chipă au fost „Studistur” și „Team De­sign”.

Ziua de duminică a început cu „O­lim­piada Funny”, organizată de LSE, un­de începînd cu ora 13.00 la Sala Po­livalentă, studenții au participat la un maraton de concursuri sportive. Pier­de­rea persoanelor infectate cu HIV/SIDA a fost marcată prin „Ziua Lumînărilor A­prinse” din Parcul Palas, de la ora 21.00. Festivalul va fi încheiat cu „Ră­corește-te cu noi” – o bătaie cu apă în Piața Unirii, acordarea premiului „U­ni­ver­si­ta­ria­da” unei asociații implica­te în festival și un concert susținut de Su­kar Nation în Dublin Pub.

Prima ediție a Festivalului Fes­tu­dis a avut loc în anul 2002 și a implicat toate cele 30 de organizații studențești din Iași.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top