Festivalul Internațional al Educației aduce premianții culturii la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Festivalul Internațional al Educației aduce premianții culturii la Iași 4

În luna iunie a acestui an Iașul va fi orașul Festivalului Internațional al E­ducației (FIE). Seria de evenimente pri­lejuite de prima ediție a acestui festival va începe cu o Gală a Educației, pe 14 iunie și se va încheia pe 23 iunie, cu premiera piesei „Golem” a Teatrului Na­țio­nal „Vasile Alecsandri” din Iași. Pe par­cursul a celor zece zile de FIE sînt aștep­tați peste 110. 000 de participanți im­plicați în spectacolele de teatru și operă, ver­ni­sa­jele, concertele și conferințele programa­te în acest interval. Este vorba de piese premiate sau nominalizate la Pre­miile UNITER 2013, un spectacol sus­ținut de Orchestra Filarmonicii Mol­ova Iași și Orchestra Operei Naționale Ro­mâne Iași, „Clasic 300”, care va avea loc pe 22 iunie și la care vor participa mezzo-soprana Viorica Cortez, so­pra­na Elena Moșuc, tenorul Călin Brătescu și violonistul Remus A­zo­i­ței, dar și un concert în premieră al Pa­tri­ciei Kaas.

Lansarea publică a festivalului a a­vut loc marți, 14 mai, în Sala Mare a Primăriei Iași, unde personalitățile im­plicate în acest proiect au vorbit despre evenimentele ce vor avea loc lu­na vi­i­toare. „Am încredere că acest fes­tival va pregăti proiectul capitalei euro­pene, că va avea răsunet nu doar națio­nal, ci in­ternațional, prin implicarea unor personalități marcante ale lumii culturale, ști­ințifice și prin abordarea unor te­me cît mai actuale, pentru a pune Iașul pe har­ta Europei”, a declarat, cu acest pri­lej, Gheorghe Nichita, primarul o­ra­șu­lui.

1500 de locuri la Operă

În cadrul evenimentului de des­chi­dere, Gala FIE, se vor acorda zece dis­tincții dintre care cinci pentru activita­tea în domeniul științific, tehnic, medi­cal, cultural – artistic și pentru cerce­tare, patru pentru implicarea în comuni­tate și responsabilitate socială. Marele premiu FIE,va fi acordat unei personalități ieșene pentru întreaga acti­vitate într-un anumit domeniu. La acest eveniment vor participa re­pre­zen­tanți ai me­diului academic ieșean, cadre didac­tice din învățămîntul preuniversitar și me­mbri ai administrației centrale și lo­cale. „Deschiderea FIE, de pe 14 iunie, va fi găzduită de Teatrul Național. A­cest eveniment se va încheia festiv cu o ga­lă de operă și balet pregătită de Opera Română Iași”, a explicat Florin Mindi­rigiu, directorul executiv al festivalului. Este vorba de spectacolul Opera Film Festival care va debuta după Ga­la FIE și va continua pe parcursul a cinci zile. Spectacolele vor fi proiectate pe un ecran amplasat pe Bulevardul „Ște­fan cel Mare” și vor fi puse la dispo­ziția celor interesați 1500 de locuri în aer liber.

Tot pe 14 iunie va fi lansat Fes­ti­valul de Fringe din cadrul FIE, o se­rie de reprezentații artistice neconven­ționale care vor avea loc pe Espla­na­da Teatrului Național Iași și în localurile aflate pe axa Copou – Rond Fundație – Strada Lăpușneanu – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare, între orele 11.00 – 14.00 și 17.00 – 22.00. Festivalul de Fringe se va încheia pe 19 iunie cu o Ceremonie de Premiere pentru artiștii participanți, în cadrul căreia se vor acorda trei premii, pentru Teatru, Dans și Muzică și un Premiu Special pentru promovarea spectacolelor, a­vînd o valoare totală de 18.000 de lei. La a­cest festival sînt așteptați 500 de artiști din întreaga țară.

De vorbă cu maeștrii

Unul dintre invitații speciali ai acestui festival va fi Lordul David Trim­­ble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, care va susține o conferință la Biblioteca Centrală Uni­versitară „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași, între 11.00 – 13.00. Această întîlnire va face parte dintr-o serie de con­ferințe motivaționale, printre ele nu­mărîndu-se și conferința „Arta în Via­ță. Viața în Artă”, susținută de mezzo-so­prana Viorica Cortez, tenorul Călin Bră­­te­s­cu și violonistul Remus Azoiței, cu par­ticiparea profesorilor, studenților și a ti­nerilor artiști din Iași.

La aceste conferințe se adaugă Se­rile FIE, o serie de talk-show-uri or­ga­nizate în parteneriat cu „Ziarul de Iași”. Cu prilejul acestor întîlniri, programa­te între 14 – 18 iunie, ieșenii vor putea sta de vorba cu personalități din mass-media, literatură, artele spectaco­­lului, re­gie, film și nu numai. „În timpul crizei din ’96 s-a discutat despre relan­sarea economică a acestuia și atunci au fost primele întîlniri cu personalități din stră­inătate pentru a se stabili brandul Ia­șului. Acum încercăm să punem pe pi­cioare­ mecanismul care să ducă orașul pe locul capitalei culturale europene în 2021. Ne vom întîlni la BCU, vom discuta spre e­xemplu despre criza prin care trece mass-media acum. Mai mulți jurnaliști din România vor modera aceste talk-show-uri, niște discuții relaxate cu personalități ieșene”, a explicat Toni Hri­țac, redactor-șef al publicației „Ziarul de Iași”.

Turneul Patriciei Kaas începe la Iași

Între 15 – 21 iunie, FIE va aduce la Iași producții de teatru și dans din 2011 – 2013 care s-au jucat cu casa închisă. Primul dintre acestea, programat pentru 15 iunie, este „Șaraiman”, un spectacol de dans contemporan și stand-up comedy, o producție a coregrafului și dansatorului Răzvan Ma­zilu, alături de comediantul Dan Badea. Urmează a­poi „D’ale noastre”, pe 17 iunie, un spec­tacol de teatru coregrafic al Teatrului Național din București nominalizat anul acesta la categoria Cel mai bun spec­tacol în cadrul Galei Premiilor UNI­TER. „Călătoriile lui Gulliver”, seria de exerciții scenice care a cîștigat premiul UNITER la aceeași categorie va avea două reprezentații, pe 20 și 21 iunie, iar regizorul Alexander Haus­va­ter va aduce festivalului o premieră ab­solută a Tea­trului Național „Vasile A­lec­sandri” (TNI) din Iași, piesa „Go­lem”, aceasta avînd loc în Sala Mare a TNI, în vre­me ce primele trei spectacole vor fi sus­ținute la Casa de Cul­tu­ră a Stu­den­ți­lor din Iași.

Din FIE vor face parte și un Fes­tival de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți, care se va desfășura în­tre 15 – 20 iunie, iar pe tot parcursul fes­tivalului, publicul va putea vizita cele patru expoziții de artă ale creatorilor ieșeni.

Pe lîngă concertul „Clasic 300”, un alt eveniment muzical prilejuit de FIE va fi concertul Patriciei Kaas, „Kaas chante Piaf”, de pe 19 iunie, începînd cu ora 20.30. Acesta este primul spectacol din turneul artistei în 45 de țări și este compus din 21 de piese celebre ale cîntăreței Edith Piaf, comemorînd astfel 50 de ani de la moartea acesteia. Spectacolul va avea loc în Piața Pa­latului Culturii și au fost puse deja la vînzare 4500 de locuri în cinci sec­țiuni, prețurile variind de la 80 la 250 de lei.

Anul trecut, proiectul FIE a fost inaugurat printr-o serie de evenimente culturale, printre care și primul concert „Clasic 300” de la Iași, la care au fost invitați soprana Mioara Cortez și dirijorul Sabin Păutza. FIE 2013 este pri­ma ediție oficială și este organizat de Primăria Iași în colaborare cu Aso­cia­ția Pro Event, universitățile ieșene de stat, TNI Iași, Opera Națională Ro­mână din Iași și Filarmonica de Stat Moldova.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top