Educația merge pe două cărări

Academia de gardă Niciun comentariu la Educația merge pe două cărări 1

Reprezentanții studenților din U­niunea Națională a Studenților din România (UNSR) continuă pro­­testele în toa­tă țara, începute săp­tă­mî­na trecu­tă și doresc o întrevedere cu premierul Emil Boc. Aceștia susțin că anumi­te articole din pro­iec­tul Legii E­du­cației Na­țio­na­le pre­văd ca statul să nu le mai ga­ran­te­ze subvențiile și că nu vor mai avea posibilitatea să-i voteze pe cei din conducerea universităților.

Liderii studenților nu sînt de acord cu măsurile guvernamen­tale de diminuare a cuantumului bur­se­lor cu 25%, de la 1 iunie și con­tinuă ma­­nifestările pînă la sem­na­rea unui pro­­tocol cu ministrul E­du­cației, Cer­cetării, Tineretului și Spor­tu­lui, Daniel Funeriu.

Prin urmare, în această săp­tă­mî­nă vor avea loc proteste simultan în Bu­­curești, în fața Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), în Ti­mi­șoa­­ra, Reșița, Ga­lați, Craiova, Pe­tro­șani, Tg–Jiu, Plo­iești, între o­re­le 13.00 – 14.00. În Iași și Bacău a­ces­­te manifestări de stradă vor avea loc cel mai probabil în ziua de mier­­curi, în fața Prefecturii.

„După patru zile de proteste abia a cincea zi am primit o invita­ție de la minister pentru a veni luni la discuții, asta după ce marți a spus că nu are timp pentru noi. Am fă­cut o scrisoare deschisă către prim-mi­nis­trul Emil Boc, pe care am trimis-o vi­neri, prin care solici­tăm o în­tîl­ni­re cu Domnia sa. Con­si­derăm că es­te singurul care ne mai poa­te spriji­ni în demersul nostru pen­tru a a­pă­ra drepturile studenților din Ro­mâ­nia”, a declarat Ion Po­e­na­ru, pre­șe­dintele UNSR.

Amendamente cu noroc

În schimb, Alianța Națională a Or­ganizațiilor Studențești din Ro­mânia (ANOSR) a făcut publice amendamentele pe care le-a adus la proiectul legislativ privind educația, în ur­ma negocierilor cu Co­misia pentru în­vățămînt, ști­in­ță, tineret și sport din Camera De­putaților. Potrivit unui comunicat de presă de vineri, 14 mai, re­pre­zentanții ANOSR au reușit să păs­treze prevederile potrivit cărora sta­bilirea taxelor ține de autonomia u­niversitară, iar studenții vor avea drep­tul de a-și alege liber cursurile și specializările.

În ceea ce privește implicarea acestora în forurile decizionale de la nivel de universitate, ei vor putea face parte din Consiliul de Ad­mi­nis­trație, comisiile de etică, de ca­za­re, de calitate, cît și din Consiliul Na­țional de Etică și Management.

Garanția reușitei

Tot în urma discuțiilor purtate la comisia de resort din Camera De­pu­taților, studenții care vor să se transfere la alte universități își vor putea păstra subvențiile, cei care nu sînt cazați la cămine vor putea beneficia de un ajutor financiar sau ar putea studia doi ani într-unul. În afară de aceste lucruri, acum există posibilitatea ca bursele sociale să poată fi cumulate și cu alt tip de burse.

Mai mult decît atît, studenții au obținut garanția unui minimum de 50% de reducere privind transpor­tul în comun și că bursele sociale vor acoperi un minim de ma­să și cazare. În ceea ce-i privește pe studenții de etnie română din țări în­vecinate, aceștia vor primi și eu un ajutor în bani, din partea statului. „Am avut în jur de 30 de amenda­­mente și au trecut toate. Mai avem o serie pe care le vom prezenta la Senat. Unul ar fi implicarea studen­ților în co­mi­sia de alegere a rectorului, iar altul pri­vind incompatibilitățile la nivel de universitate. În mo­mentul de față, în proiectul de le­ge acestea nu sînt tra­tate foarte bine, iar acest lucru va per­mite forma­rea de familii universitare și va fi un trend destul de grav pen­tru co­rup­ția din universități”, a de­clarat Ce­zar Hâj, președintele ANOSR.

Luni, 17 mai, MECTS a invitat ANOSR, UNSR și Uniunea Stu­den­ților din Ro­mâ­nia (USR) la dis­­cuții privind pro­iec­tul Le­gii E­du­ca­ției Naționale e­ve­nimen­­tele ce au avut loc în aceste săp­tămîni, cît și des­pre metodologia de funcționare a A­genției de Cre­dite pentru Stu­denți. La această întîlnire au con­fir­mat parti­ci­­parea doar ANOSR și USR.

În această săptămînă, proiectul Legii Educației Naționale a primit raport favorabil din partea Co­misia pen­tru în­vățămînt, ști­in­ță, tineret și sport și urmează a fi supusă dezba­terii în plenul Camerei De­pu­ta­ți­lor.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top