Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice și Cetățean de onoare al Iașului

Academia de gardă Niciun comentariu despre Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice și Cetățean de onoare al Iașului 35

Vineri, 17 noiembrie, Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a decernat titlul de Doctor Honoris Causa generalului Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spațiu. Evenimentul s-a desfășurat în Aula TUIASI din Copou, începînd cu ora 10.00 și a fost moderat de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Din comisia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa au făcut parte prof. univ. dr. Doru-Adrian Păunescu – președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. Dan Cașcaval, prof. univ. dr. Daniel Condurache – prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale al TUIASI, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin – prorector pentru activitate didactică și asigurarea calității al TUIASI, academicianul Bogdan C. Simionescu – vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu – director al Consiliului Național al Rectorilor și rector al Universității de Științe Agronomic și Medicină Veterinară din București. „Conferim domnului Dumitru Dorin Prunariu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, pentru efortul continuu depus în activitatea de cunoaștere și explorare a spațiului cosmic, pentru meritele deosebite aduse la dezvoltarea științei, tehnicii și culturii naționale. Sperăm că această legătură pe care o încheiați astăzi cu Iașul să vă transforme într-un ambasador al capitalei Moldovei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Păunescu.

De asemenea, în cadrul ceremoniei, Mihai Chirica, primarul Iașului, i-a oferit lui Dumitru Prunariu și titlul de Cetățean de onoare al municipiului. „Consiliul Local Municipal Iași a aprobat în unanimitate instituirea acestui titlul de onoare a orașului nostru. O deosebită onoare, o cinste, de care beneficiază toți ieșenii. Dumnealui se alătură altor personalități care sunt deja cetățeni de onoare ai municipiului Iași, cum ar fi academicianul Solomon Marcus sau ambasadorul statului Israel în România Tamar Samash”, a declarat Mihai Chirica.

Dumitru Prunariu a mulțumit pentru distincțiile pe care le-a primit, explicînd că deși nu este legat de Iași, pentru el acest oraș înseamnă foarte mult deoarece este un centru cultural și intelectual deosebit. „Cînd am simțit nevoia să justific prin ceea ce fac faptul că atît de tînăr am fost ales să fiu cosmonaut și am reușit să zbor în spațiul cosmic, cînd activitatea mea profesională era doar la început, am reușit să dovedesc că acea alegere nu a fost întîmplătoare. Activitatea desfășurată în acești mulți ani îmi aduce aceste onoruri pe care le primesc cu bucurie”, a declarat Dumitru Prunariu.

Înaintea de decernarea distincțiilor, a avut loc ceremonia de deschidere a Consiliului Național al Rectorilor (CNR), care se desfășoară pentru prima dată la Iași. Printre cei care au vorbit în plen s-au numărat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Gigel Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Educației Național, Ciprian Preda secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări organizate de TUIASI pentru a marca 80 de ani de la înființarea Școlii Politehnice de la Iași.

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top