Drepturile de autor sînt în siguranță la Politehnică

Academia de gardă Niciun comentariu la Drepturile de autor sînt în siguranță la Politehnică 2

Biroul Senat al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iași a aprobat săptămîna trecută regulamentul de utilizare al softului „Plagiarism detector”. Astfel că, în­ce­pînd cu această lună, tezele de doc­torat, articolele științifice publicate în revistele editate de către UTI, cît și cărțile publicate de Editura Politehnium sau multiplicate la Rotaprint vor fi verificate împotriva plagiatului cu ajutorul acestui soft.

În acest scop, Universitatea Teh­nică a achiziționat în urmă cu patru luni un număr de 14 licențe a­le programului, contra unei sume de a­pro­ximativ 3500 de euro, care au fost distribuite fiecărei facultăți în parte, cît și Departamentului Stu­dii Doctorale, Compartimentului Buletine Invenții, respectiv Edi­tu­rii Politehnium.

Precauția celor 14

Acest soft va îm­părți fiecare lu­cra­re supusă verifi­că­rii în trei categorii: „Original”, „Referenced” și „Pla­giarism”. Re­gu­lamentul pre­ve­de ca necesar un rezultat ce indică un procent total al categoriilor „O­riginal” și „Referenced” mai mare de 85% precum și validitate din punct de vedere științific, pentru ca lu­cra­rea să fie acceptată pentru sus­ținere și publicare. De asemenea, „nu se va accepta la nici o comisie depunerea unei lucrări fără raport de verificare sau cu un procent mai mic de 85%”, se precizează în regulament.

Prof. univ. dr. Carmen Teo­do­si­u, prorectorul UTI responsabil cu activitatea științifică, a declarat că nu se așeaptă ca numărul de lucrări publicate să scadă comparativ cu anii trecuți deoarece „la noi în U­ni­versitate există oameni care sînt serioși și care nu folosesc astfel de tertipuri. Acest soft se folosește și în universitățile din vestul Europei ca să nu apară probleme. E o mă­su­ră de precauție”. Orice cadru didactic, cercetător sau student poate so­li­cita utilizarea acestui software pen­tru verificarea lucrărilor supuse pu­bli­cării, dar accesul efectiv la program îl vor avea doar 14 cadre di­dac­tice din întreaga Universitate, conform distribuirii deja efectuate.

În viitor se va achiziționa un nu­măr suplimentar de licențe pentru a­cest soft pentru a se verifica inclusiv lucrările de licență și disertație, e­xis­tînd deja un proiect în acest sens.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top