Dragostea din interbelic cîştigă teren în prezent

Academia de gardă Niciun comentariu la Dragostea din interbelic cîştigă teren în prezent 49
Dragoste-în-Interbelic

Dragostea în perioada interbe­lică a influenţat marile personalităţi ale epocii, fapt care a dat naştere la dis­cuţii despre operele şi scrisorile intime ale acestora. Astfel, pe 24 martie, Biblioteca Central Univer­sitară „Mihai Eminescu” (BCU) a găzduit conferinţa „Dragoste în interbelic”. La întîlnire s-au pus în discuție teoria iubirii, teoria crista­li­zării, formele iubirii, problema adulterului și dragostea în Occident. În cadrul conferinței perso­na­litățile în jurul cărora s-a ilustrat tema au fost Grigore T. Popa, José Ortega y Gasset și Denis de Rouge­mont.

„Dragostea este dragă tuturor prin natura ei. Trebuie să profităm de faptul că suntem în interbelic și putem vorbi cu oarecare liniște despre o temă profundă cum este acesta”, a menţionat Daniel Mazilu, doctor în filosofie și traducător.

Dr. Richard Constantinescu a vorbit despre iubirea dintre cei doi soți, Grigore T. Popa și soția sa Ana- Florica Cernătescu – Popa și a citit din scrisorile pe care şi le trimiteau unul altuia atunci cînd Gr. T. Popa era pe front sau era plecat în Ame­rica. „El era mult mai entuziast în a trimite scrisori decît Florica care rămăsese acasă cu copiii. Şi mult mai multe scrisori a trimis el în Bucu­­rești, chiar cîte două- trei pe zi”, a declarat dr. Richard Constan­­tinescu, medic, publicist și cadru didactic la UMF.

Daniel Mazilu a vorbit despre filosoful spaniol José Ortega y Gasset care ne-a lăsat peste 500 de pa­gini închinate iubirii și despre autorul lucrării scrisă în doar patru luni, „Iubirea și Occidentul”, Denis de Rougemont. După debutul con­ferinței la Iași, această temă va fi abordată și în cadrul unei întîlnire ce va avea loc în luna aprilie în Bu­curești.

Evenimentul a fost găzduit în sala „B. P. Haș­deu” a BCU. Invitații serii au fost dr. Ri­chard Constantinescu, medic, publicist și cadru di­dactic la Universitatea de Medi­cină şi Farmacie „Gh. T. Popa” (UMF) și Daniel Mazilu, doctor în filozofie și tradu­că­tor din Bucu­rești.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top