Dispar cărțile Seminarului „Al. Myller” de la Universitatea „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la Dispar cărțile Seminarului „Al. Myller” de la Universitatea „Cuza” 40
Dispar cărțile Seminarului „Al. Myller” de la Universitatea „Cuza”

Reprezentanții Seminarului Mate­ma­tic „Alexandru Myller” de la Univer­s­itatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, susțin că o parte dintre cărțile vechi ale seminarului sînt închise de ani buni în saci de rafie, într-un fost la­borator de informatică. Situația per­sis­tă din 2008, de cînd, după renova­rea unei părți din instituția de învă­ță­mînt superior, Bibliotecii de Mate­ma­ti­că i-a fost redus spațiul. La finalul anului s-a făcut renovarea, iar cărțile au fost mutate într-un fost laborator de in­formatică. „Cărțile mai vechi din fostul depozit din Sala de Mecanică se află indisponibile în saci de rafie într-un fost laborator de informatică.

În 2008 s-a redactat o scrisoare deschisă semnată de cadre didactice și academi­cieni, iar fără acea scrisoare am fi avut un spațiu și mai mic”, a menționat Andrei Patraș, bibliotecarul șef al Se­minarului Matematic de la UAIC. Aces­ta a povestit că, inițial, s-a hotărît ca volumele să fie depozitate la Observatorul Astronomic, însă decizia s-a anu­lat întrucît nici clădirea acestuia nu era într-o stare bună pentru a putea fi fo­lo­sită ca depozit temporar pentru căr­ți.

Fără spațiu și cărți

Scrisoarea deschisă a fost semnată de 108 profesori și cercetători din țară și din străinătate, printre care se numără academicianul Viorel Barbu, dar și prof. univ. dr. Daniel Tătaru, pro­fesor la University of Califonia. Aceasta a fost redactată în speranța că Se­minarul Matematic nu va rămîne fără spațiu și fără cărți.
De cealaltă parte, reprezentanții Bibliotecii Centrale Universitare „Mi­hai Eminescu” din Iași (BCU) susțin că nu există nicio problemă cu fondul de carte și că ele pot fi accesate de ori­cine. „Cărțile mai vechi, cele de dinain­te de cel de-Al Doilea Război Mondial, au o cotă anume și nu sînt îm­pru­­mu­ta­­te la domiciliu, dar pot fi consultate la sală. Nu există în BCU și nici în filiale volume care să nu poată fi consulta­te”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul BCU Iași.

Seminarul Matematic este conside­rat a fi unul dintre spațiile – monument din istoria Universității „Ale­xan­dru Ioan Cuza”, fiind locul în care s-au format zecile de matematicieni care lucrează astăzi în toată lumea după ce au studiat la Iași.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top