Decanul Facultății de Medicină Generală, acuzat că a primit șpagă un ceainic și o tavă de argint

Academia de gardă Niciun comentariu la Decanul Facultății de Medicină Generală, acuzat că a primit șpagă un ceainic și o tavă de argint 32
Universitatea de Medicina si Farmacie

Luni, 24 noiembrie, procurorii Di­recției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus luarea măsurii controlului judificiar pe toată durata urmăririi penale în cazul prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Fa­cultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași. Conform procurorilor, aceasta ar fi luat mită o tavă de argint și un ceainic drept mulțumire pentru facilitarea înmatriculării la studii a unui student străin, fiul cetă­țea­nu­lui marocan Haizoun el Houssine.

În acest moment, conform dispozi­ții­lor date de DNA, prof. univ. dr. Doina Azoicăi nu are dreptul de a-și exercita funcția de decan și îi este interzisă comunicarea cu celelalte persoane menționate în dosar. „În ziua de 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Romeen și al altor persoane, inculpata Azoicăi Doi­na a primit de la inculpatul Hai­­zaoun El Houssine o tavă placată cu argint, potrivit inscripției existente pe aceasta, și un ceainic (posibil tot din argint), drept răsplată pen­tru faptul că, anterior, acceptase, în exercitarea atribuțiilor ce îi reveneau, în calitate de decan al Facul­tă­ții de Medicină Generală Iași, înscrierea, în cadrul acestei instituții, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”, se precizează în comunicatul remis presei de DNA.

În aceeași zi în care DNA a tri­mis înștiințarea cu privire la aplicarea măsurii de control judiciar asupra decanului UMF, Consiliul de Administrație al universității a înaintat un comunicat prin care susține că acuzația de luare de mită este falsă. „Considerăm că este ri­di­col ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceai­ni­cul sînt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mi­tă, cu atît mai mult cu cît acest ca­dou a fost trimis prin colet poştal, la sediul universităţii, doamna de­can nefiind în localitate. […] Conside­răm acuzațiile ca făcînd parte din­tr-o campanie de defăimare, un afront nu numai la adresa co­mu­ni­tăţii academice şi medicale, ci şi la adresa justiţiei din România”, se specifică în comunicat.

Poziția din comunicat a fost întărită și de rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, care es­te sigur că lucrurile se vor termi­na favorabil pentru prof. univ. dr. Doina Azoicăi.

„A ocupat postul de decan în mod legal. Nu poate să își exercite funcția pentru că, pe moment, este suspendată, dar ră­mîne decan al facultății. Un prodecan a preluat o parte din atribuțiile care țin de fișa postului, dar atri­bu­țiile celelalte îi rămîn doamnei Azo­icăi, iar ea este în continuare un posibil candidat la funcția de rector”, a declarat acesta. Rectorul a precizat că își va încheia mandatul anul viitor, iar decanul este una dintre persoanele care va candida pentru locul rămas liber.

Momentan, prof. univ. dr. Doi­na Azoicăi nu are dreptul de a părăsi Iașul fără acordul procurorului și va trebui să se prezinte la Poliție de cîte ori va fi chemată.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top