De ziua ei, Biblioteca Centrală Universitară își cheamă cititorii acasă

Academia de gardă Niciun comentariu la De ziua ei, Biblioteca Centrală Universitară își cheamă cititorii acasă 75
De ziua ei, Biblioteca Centrală Universitară își cheamă cititorii acasă

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) se vor desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018. Anul acesta conducerea instituției culturale a hotărît ca tema să fie „Biblioteca și cititorii”, cu scopul de a atrage cît mai multe peroane către bibliotecă.

Vineri, 9 noiembrie 2018, de la ora 10.15, în aula BCU va avea loc conferința susținută de scriitorul Radu Paraschivescu pe tema „Foloasele și ponoasele discursului ironic”, iar la finalul acesteia, în aulă se va lansa albumul „Palatul Fundației Regele Ferdinand I” publicat de Irina Sandu și Lăcrămioara Chihaia, autoare ale editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care cuprinde lucrările făcute de bibliotecari, cît monografia „Fundația universitară Regele Ferdinand I din Iași. Scurt istoric pe baza documentelor” ce este realizată de Ioana Gafton,șef al serviciului de „Conservare a colecțiilor” de la BCU . „Tema acestui an a pornit de la cei care nu mai vor să vină la bibliotecă. Eu cred că cititorii sînt intimidați de bibliotecă, mai cu seamă cei care sînt boboci, pentru că absolventul de liceu care vine pentru prima dată în Iași ca student nu are o cultură a împrumutului de carte într-o bibliotecă universitară cu 12 filiale, 2.5 milioane de volume, corpuri de clădire răspîndite peste tot în zona universității și în Copou. Prin această temă am încercat să semnalăm că este timpul să ne întoarcem unii la ceilalți, cititorii către bibliotecă și bibliotecarii către nevoile cititorilor”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Milică, director general al BCU.

Carte și tehnologie

Elsevier, o editură care publică literatură medicală și științifică, vine anul acesta la „Zilele BCU” și organizează un workshop despre calitatea cercetării științifice și accesul la resursele de date internaționale. Evenimentul se va desfășura joi, 8 noiembrie, în aula BCU, de la ora 9.30 și este împărțit în doua părți: Knowledge path – from research publishing to its discovery și Research impact – from research metrics to Scopus. Sîmbătă, tot în aula bibliotecii va avea loc workshopul „Noutăți în abordarea resurselor electronice științifice” care este organizat în colaborare cu Asociația Universitățior, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România. „La acesta s-au înscris bibliotecarii din Iași, dar și alți membri ai comunității academice de aici dornici să afle care sînt noutățile în privința bazelor de date. Avem aceste două evenimente în care se discută despre ceea ce se întîmplă la momentul actual în privința resurselor de cercetare de care biblioteca și universitățile din Iași dispun”, a mai adăugat directorul general al BCU.

Evenimentul cu care se vor încheia zilele bibliotecii este „Ziua Porților Deschise” ce va avea loc duminică, 11 noiembrie, în sediul instituției. Toți cei care doresc să viziteze clădirea în care se află biblioteca cu rezerva de carte care cuprinde 500.000 de exemplare, pot să ia parte la un tur ghidat care va fi organizat din jumătate în jumătate de oră, începînd cu ora 10.00.

Sursa foto: www.vivafmiasi.ro

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top