Cum arată Iaşul – capitală culturală europeană, prin ochii regizorilor străini

Academia de gardă Niciun comentariu la Cum arată Iaşul – capitală culturală europeană, prin ochii regizorilor străini 23
Cum arată Iaşul - capitală culturală europeană, prin ochii regizorilor străini

Pe 31 martie va avea loc avanpremiera proiectului „Ia’şi Desco­pe­ră” în Sala Studio TVR Iaşi, iar pe 1 aprilie se va desfăşura Gala eve­nimentului în Sala Mare a Tea­trului Naţional „Vasile Alecsandri”. Programul Galei cuprinde atît pro­iecţia documentarelor scurte rea­lizate în oraş, cît şi a celor din fostele Capitale Culturale Europene.
Timp de şapte zile, şase echipe de realizatori de film documentar au încercat să descopere valorile Iaşu­lui. Astfel, au montat 10 minute de material video prin care se relevă perspectiva lor asupra oraşului. Deşi nu este încă membră UE, Moldova este şi ea inclusă în proiect. Ca invitat al Chişinăului este Ciro Korol Lopez, de naţionalitate spaniolă, ce lucrează ca voluntar la studioul de producţie de film OWH din capitala Republicii Moldova.

Cu ocazia lansării proiectului „Ia’şi Descoperă – Capitală Euro­pea­nă a Culturii” a avut loc, pe 24 martie, confe­rin­ţa de presă organi­zată în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi. La eveniment au fost prezenţi Mihai Chirica, viceprima­rul Municipiului Iaşi, organizatorii şi membrii celor şase echipe din Spania, Slovenia, Republica Mol­do­­va, Grecia, Portugalia şi România.

Suportul logistic este asigurat de TVR Iaşi

„Acest proiect reprezintă o provocare atît pentru echipe, cît şi pentru membrii TVR care asigură suportul logistic. Nu este uşor să faci într-o săptămînă un documentar despre un loc total necunoscut”, a declarat Carmen Olaru, director TVR Iaşi. „Ia’şi Descoperă – Capitală Euro­pea­­nă a Culturii” îşi propune promovarea oraşului prin crearea de documentare din perspectiva unor regizori străini. Aceştia provin din oraşe care au fost la rîndul lor capitale culturale europene. „Iaşul se află acum unde se afla Sibiul prin anii 2000, cu mulţi paşi în faţă, este foarte ambiţios. Oamenii sînt cei care mişcă lucrurile şi dacă ei vor, cred că Iaşul va reuşi”, a spus produ­­că­­torul Răzvan Marcu, reprezentant al Sibiului, oraş votat capitală euro­peană culturală în 2007.

„Ia’şi Descoperă – Capitală Euro­peană a Culturii” se desfăşoară în perioada 22 martie – 2 aprilie şi este un proiect iniţiat de TVR Iaşi şi realizat în cooperare cu Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Iaşi şi Opera Naţională Română Iaşi. Are ca scop susţinerea oraşului pentru a deveni capitală europeană culturală în 2021. În cadrul Galei vor exista momente artistice prezentate de artişti de la Opera Naţională Română din Iaşi, de actori ai Teatrului „Radu Stanca“din Sibiu, un recital susţinut de Nicu Alifantis&Fragile Band, de grupul Trigon din Chişinău, de Ansamblul Dionysos, de Bogdan Baltă şi Ovidiu Enea. De asemnea, va rula şi un documentar scurt realizat de echipa TVR Iaşi intitulat „Lux Noctis” care surprinde oraşul în timpul nopţii.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top