Clasificarea universităților a fost anulată în instanță

Academia de gardă Niciun comentariu la Clasificarea universităților a fost anulată în instanță 8

Miercuri, 28 februarie, Ministerul Educației Naționale (MEN) a pierdut procesul intentat de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), în care erau contestate rezultatele clasificării universităților din toamna anului 2011. Astfel, Curtea de Apel Suceava a dat cîștig de cauză instituției de învățămînt superior anulînd Ordinul nr. 5262/ 5.09.2011, care oficializa rezultatele clasificării și Ordinul nr. 3998/ 05.05.2012, privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază a universităților în 2012.

În 2011, instituțiile de învățămînt superior din România au fost împărțite în trei categorii: de cercetare avansată și educație, de educație și cercetare științifică și instituții centrate pe educație. Fiind încadrată în ultima categorie, USV a primit locuri mai puține la masterat, nu a putut să desfășoare studii de doctorat și i-au fost acordați mai puțini bani din finanțarea de bază. Însă, pentru soluționarea mai rapidă a procesului, conducerea instituției de învățămînt superior a renunțat la suma de 4,6 milioane de lei pe care a cerut-o inițial ca prejudiciu. „Orice cîștig în fața instanței este o victorie dar nu toată viața noastră se rezumă la bani. Și nu toată activitatea noastră se rezumă numai la bani. Ministrul Funeriu a avut o inițiativă foarte bună, dar din păcate implementarea a lăsat de dorit. Întotdeauna am fost clasificați și înaintea acestui demers în cadrul fostului Consiliului Național al Cercetării Științifice în Învățămîntul Superior, doar că ani la rîndul am fost situați în pozițiile de la 18 – 24 și deodată alte criterii au arătat altceva. Dar nu locul pe care-l ocupăm noi e problema. Noi am contestat modul în care s-a făcut respectiva clasificare; nerespectarea legii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV.

Mai mult, acesta a respins acuzele conform cărora noua conducere a ministerului nu s-ar fi prezentat la proces pentru a putea exista un precedent legal care să invalideze clasificarea. „Ministerul a prezentat exact aceleași hîrtii pe care le-a prezentat și cel condus de domnul Funeriu cînd a fost dat în judecată pentru suspendarea ordinului, nici mai multe, nici mai puține. Oficiul juridic al lui nu se poate prezenta altfel în fața ju­decătorilor. Nu funcționează principiul «hai că nu te-ai apărat», astfel de voci nu pot fi caracterizate într-un mod academic”, a precizat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

MEN poate face recurs la aceasta decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție pînă pe 14 martie.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top