Cinci specialități pediatrice introduse anul acesta la examenul de rezidențiat

Academia de gardă Niciun comentariu la Cinci specialități pediatrice introduse anul acesta la examenul de rezidențiat 19
Cinci specialități pediatrice introduse anul acesta la examenul de rezidențiat

La Universitatea de Medicină „Grigo­­re T. Popa” din Iaşi (UMF) a avut loc du­minică, 20 noiembrie, concursul de admi­­tere în rezidențiat, organizat de către Mi­nisterul Sănătăţii. Din cele 3.843 de po­zi­ții scoase în totalitate la concurs, în ţară, la Iași au fost înscrişi 1.115 candidați dintre care 784 la Medicină, 221 la Medicină Den­tară și 110 la Farmacie, iar la nivel na­țio­nal s-au înscris în total 6.091 de candidați.

Anul acesta, examenul de re­zi­den­ți­at a presupus mai multe schimbări, printre ca­re introducerea unui test unic în țară, dar și modificări ale bibliografiei, care constau în înlocuirea vechiului manual, cu unul în două volume, „Compendiu de spe­cialități medico-chirurgicale”. De ase­menea, începînd cu anul acesta va crește du­rata rezidențiatului cu un an pentru anu­mite specialități. Concret, pentru spe­cialitățile de chirurgie toracică și cardio­lo­gie va crește durata de la cinci ani la șa­se ani, iar pentru endocrinologie, gastroente­­rologie, geriatrie și gerontologie de la pa­tru la cinci ani. O altă modificare este în­fi­ințarea specialităților care vizează pato­lo­gia pediatrică precum: cardiologie pe­di­atrică, gastroenterologie pediatrică, nefro­­logie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. „Con­sider că această schimbare este benefică, pen­tru că se va realiza o apreciere uni­ta­ră la nivel național, nu mai sînt di­fe­re­n­țe în notare. Erau diferențe din punct de ve­dere al concepției subiectelor, unii pu­teau să conceapă subiecte ușoare, alții mai gre­le. Acum există posibilitatea ca cineva ca­re își dorește o anumită specialitate, iar po­zițiile (loc și post) pe acea specialitate să se ocupe în centrul universitar, să poată mer­ge în altă parte”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, în­tr-un comunicat de presă.

Concursul s-a derulat sub forma unui test grilă format din 200 de întrebări pen­tru fiecare domeniu, dintre care 50 de tip com­plement simplu și 150 de tip com­ple­­ment multiplu şi a avut o durată de pa­tru ore. După primirea rezultatelor, cei care do­resc să depună contestaţii vor putea fa­ce asta în maxim 24 de ore, iar răs­pun­sul îl vor primi în două zile de la de­pu­ne­rea acestora. Punctajul minim de promo­vare reprezintă 60% din punctajul ma­xim realizat la cele 200 de întrebări pentru fi­e­care domeniu. Totalul de puncte ob­ți­nu­te la concurs vor alcătui o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu, iar lo­curile şi posturile scoase la concurs se vor ocupa în ordinea punctajului ob­ţi­nut, indiferent de centrul universitar de con­curs. Afișarea rezultatelor se va face după semnarea ordinului Ministerului Să­nătății de confirmare a rezultatelor. Con­cursul a avut loc simultan în toate cele șase centre universitare din Bu­cu­rești, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mu­reș și Timișoara.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top