Biblioteca Facultății de Filosofie, pregătită pentru sesiune

Academia de gardă Niciun comentariu la Biblioteca Facultății de Filosofie, pregătită pentru sesiune 19
Biblioteca Facultății de Filosofie, pregătită pentru sesiune

Săptămîna aceasta va fi deschis sediul inițial al Bibliotecii Facultății de Filosofie și Științe Social-Po­li­ti­ce, situat în corpul B al Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu”(BCU). Acesta a fost închis acum doi ani cînd o parte din tava­nul din sala de lectură s-a prăbușit par­țial din cauza infiltrațiilor. Pe lîngă lucrările de consolidare și între­ți­ne­re a spațiului, sala de lectură a fost racordată la rețeaua electrică, pentru ca studenții să poată utiliza apara­tu­ra, și la cea de Internet, iar vech­i­le rafturi din lemn au fost înlocuite cu unele din metal. „La sediul biblio­te­cii s-au efectuat reparații capitale, deoarece a funcționat într-un spa­țiu unde nu au fost realizate inter­ven­ții majore pe parcursul ultimilor 20 de ani. Actualele lucrări au fost reali­za­te de către municipalitate, la care s-a adăugat și o contribuție a Fa­cul­tă­ții de Filosofie”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, director al BCU.

În perioada în care au fost des­fă­șu­rate lucrările de reamenajare, bib­lioteca a funcționat în sediul central al BCU. Între timp, depozitul de car­te a rămas în subsolul imobilului situat pe strada Alexandru Lăpuș­nea­nu nr. 34, iar pentru a putea fi date spre folosință cărțile erau trans­portate prin Piața Eminescu.

La momentul în care s-a pră­bu­șit tavanul în sală nu se afla niciun stu­dent, însă problemele structu­ra­le ale clădirii, aflate în proprietatea primăriei, nu erau cunoscute conducerii bibliotecii. Conform directorului BCU de la vremea respec­ti­vă, spațiul a fost cedat fără chirie către BCU, iar fondul de carte al Facult­ă­ții de Filosofie exista la sediul res­pectiv încă din 1990, blocul fiind însă din anii ’60. Înainte, în același loc, a funcționat în locul bibliotecii un magazin expres.

Investigațiile desfășurate de că­tre Comisia de Urbanism din Pri­mă­rie au descoperit că tavanul care căzu­se era fals, iar plasa care îl susținea s-a încărcat foarte puternic în urma u­nor infiltrații venite din planșeu. În total, în sediul din Piața Mihai Eminescu există un fond total de apro­xi­mativ 60.000 de volume, pe lîngă cele de colecție, fiind sediul în care se păstrează și periodicele. Înainte de a fi închisă, reprezentanții BCU spun că în sala de lectură din Corpul B existau zile în care erau și 80 de ci­ti­­tori prezenți în aceeași zi, fiind con­siderată una dintre secțiunile active ale instituției.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top