Asociația Generală a Inginerilor din România a sărbătorit, la Politehnică, 100 de ani de existență

Academia de gardă Niciun comentariu la Asociația Generală a Inginerilor din România a sărbătorit, la Politehnică, 100 de ani de existență 38
Aociația Generală a Inginerilor din România a sărbătorit, la Politehnică, 100 de ani de existență

Inginerii din Iași au aniversat vinerea trecută 100 de ani la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR). Evenimentul festiv a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pe 16 noiembrie. Gazda ceremoniei la care au participat studenți, profesori și autorități locale a fost prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității.

Acesta a menționat faptul că „intelectualitatea este împărțită în două, cei care rezolvă problemele și cei care se plîng de imperfecțiunea lumii și care oferă problemele celor care trebuie să le rezolve. Este o dualitate intelectuală care produce progresul omenirii. În aceste momente de criză, intelectualitatea tehnică produce, prin creativitate, noi mijloace de producție, noi soluții tehnice, apar invenții, descoperiri, astfel încît lumea se autosalvează prin creativitate”, a declarat prorectorul.

În continuarea evenimentului a luat cuvîntul președintele AGIR, prof. univ. dr. ing. Mihai Mihăiță, care a spus că, deși nu pot fi puse pe același plan cele două aniversări, Centenarul Marii Uniri și 100 de ani de la înființarea AGIR, legătura nu poate fi respinsă, inginerii fiind cei care au adus o contribuție importată la reîntregirea României. „Constituirea într-o puternică asociație a colegilor de breaslă a dat un impuls fără precedent eforturilor îndreptate spre refacerea țării după Război și modernizarea economiei și societății în ansamblu. Mărturie stau realizările memorabile din perioada interbelică. Eram o țară europeană mare, prosperă și înfloritoare, respectată în lume”, a motivat acesta.

Din partea autorităților locale a fost prezent Radu Botez, viceprimar al Municipiului Iași, care a vorbit despre rolul economic și politic pe care l-a jucat AGIR, atît pe plan intern, dar și european sau mondial. Astfel, a subliniat viceprimarul, dezvoltarea industrială a Iașului s-a datorat, în mare parte, meseriilor tehnice și inginerilor, iar astăzi industria IT este cea care contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a orașului. Viceprimarul a înmînat apoi președintelui AGIR o diplomă de excelență din partea primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Asociației.

La eveniment a participat și prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, care a vorbit despre istoria învățămîntului tehnic de la Iași și tradiția educației inginerești care are mai mult de 100 de ani. Alături de rectorul Politehnicii ieșene, la eveniment a participat și prof. univ. dr. ing. Radu Dumitru Pentiuc de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a transmis mesajul rectorului universității sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care a menționat că speră ca proiectele comune și colaborarea cu AGIR să continue și pe viitor.

Sursa foto: www.tuiasi.ro

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top