Andrei Pleșu, Doctor Honoris Causa al Universității „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu despre Andrei Pleșu, Doctor Honoris Causa al Universității „Cuza” 7

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului Andrei Pleșu. Ceremonia de decernare a distincției va avea loc în Aula Magna „Mihai Emi­nescu” marți, 12 decembrie, începînd cu ora 12.00.

Comisia de întocmire a Lau­da­țio va fi condusă de prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, cadru didac­tic al Facultății de Litere a UAIC, iar printre membri se numără prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector al UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – ordonator de credite al UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Ga­briel Iancu, președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Ștefan Aflo­roaei – membru al Academiei Ro­mâne și cadre didactice de la Universitatea de Vest din Timișoara, U­niversitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Na­poca.

Scriitor, eseist român, critic și istoric al artei, filosof, om politic, jurnalist și diplomat, Andrei Pleșu a absolvit Facultatea de Arte Plastice din București ca șef de pro­mo­ție. Inițial a desfășurat mai multe activități de cercetare la Institutul de Istoria Artei, iar ulterior a de­butat ca publicist și autor al unor lucrări de specialitate. După anul 1989, acesta a fost ministru al Culturii, pînă în anul 1991, și ministru de Externe, în perioada 1997-1999. A fost cadru didactic al Uni­ver­si­tății din București, iar în anul 1993 a fondat revista Dilema (devenită ulterior Dilema veche, unde pu­bli­că și în prezent). A publicat nume­roase volume, printre care se nu­mără „Călătorie în lumea for­me­lor” – 1974, „Ochiul și lucrurile” – 1986, „Dialoguri de seară” – 1991, „Jurnalul de la Tescani” – 1993, Neliniști vechi și noi” – 2016, „Despre inimă și alte eseuri” – 2017. O parte dintre acestea au fost tra­du­se și publicate în Germania, Fran­ța, Austria, Ungaria și Solvacia.

În prezent, Andrei Pleșu este Doctor Honoris Causa al Uni­ver­sității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, al Universității „Albert Ludwig” din Freiburg (tit­lu primit în 2000) și al Universității „Humboldt” din Berlin (din anul 2001). Acesta a mai primit și dis­tincțiile „Grand Officer” de la „Légion d´honneru” (cea mai înaltă distincție civilă și militară fran­ceză) și „Commandeur de Ordre de Arts et des Lettres” (o distincție onorifică acordată de Ministerul de Cultură francez, celor care s-au remarcat în domeniul artistic sau literar).

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top