Andrei Pleșu, Doctor Honoris Causa al Universității „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la Andrei Pleșu, Doctor Honoris Causa al Universității „Cuza” 15

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului Andrei Pleșu. Ceremonia de decernare a distincției va avea loc în Aula Magna „Mihai Emi­nescu” marți, 12 decembrie, începînd cu ora 12.00.

Comisia de întocmire a Lau­da­țio va fi condusă de prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, cadru didac­tic al Facultății de Litere a UAIC, iar printre membri se numără prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector al UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – ordonator de credite al UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Ga­briel Iancu, președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Ștefan Aflo­roaei – membru al Academiei Ro­mâne și cadre didactice de la Universitatea de Vest din Timișoara, U­niversitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Na­poca.

Scriitor, eseist român, critic și istoric al artei, filosof, om politic, jurnalist și diplomat, Andrei Pleșu a absolvit Facultatea de Arte Plastice din București ca șef de pro­mo­ție. Inițial a desfășurat mai multe activități de cercetare la Institutul de Istoria Artei, iar ulterior a de­butat ca publicist și autor al unor lucrări de specialitate. După anul 1989, acesta a fost ministru al Culturii, pînă în anul 1991, și ministru de Externe, în perioada 1997-1999. A fost cadru didactic al Uni­ver­si­tății din București, iar în anul 1993 a fondat revista Dilema (devenită ulterior Dilema veche, unde pu­bli­că și în prezent). A publicat nume­roase volume, printre care se nu­mără „Călătorie în lumea for­me­lor” – 1974, „Ochiul și lucrurile” – 1986, „Dialoguri de seară” – 1991, „Jurnalul de la Tescani” – 1993, Neliniști vechi și noi” – 2016, „Despre inimă și alte eseuri” – 2017. O parte dintre acestea au fost tra­du­se și publicate în Germania, Fran­ța, Austria, Ungaria și Solvacia.

În prezent, Andrei Pleșu este Doctor Honoris Causa al Uni­ver­sității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, al Universității „Albert Ludwig” din Freiburg (tit­lu primit în 2000) și al Universității „Humboldt” din Berlin (din anul 2001). Acesta a mai primit și dis­tincțiile „Grand Officer” de la „Légion d´honneru” (cea mai înaltă distincție civilă și militară fran­ceză) și „Commandeur de Ordre de Arts et des Lettres” (o distincție onorifică acordată de Ministerul de Cultură francez, celor care s-au remarcat în domeniul artistic sau literar).

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top