Ancheta furturilor prin telefon continuă

Academia de gardă Niciun comentariu la Ancheta furturilor prin telefon continuă 5

Cei opt tineri reținuți săptămîna trecută în urma descinderilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Cri­mi­nalitate Organizată și Terorism (DI­ICOT) în Campusul studențesc „Tu­dor Vladimirescu” din Iași și a lo­cu­in­țelor celor suspectați de furt prin car­te­le telefonice rămîn în arest pentru an­chetă. Procurorii DIICOT au audiat 20 de persoane în acest caz, după ce pe 17 mai au avut loc 22 de percheziții în ju­dețul Iași, precum și Brașov, Galați, Ia­lomița și Harghita. Cinci dintre acestea s-au derulat în căminele studențești din Campusul „Tudor Vladimirescu”.

Ce­le opt de persoane aflate momentan în arest preventiv de 29 de zile precum și celelalte 12 cercetate în stare de liberta­te sînt tineri cu vîrste cuprinse între 17 – 25 de ani, printre care și studenți. „De­o­camdată, în decursul săptămînii tre­cu­te situația celor reținuți nu s-a schimbat, ur­mînd să aibă loc în continuare audieri în acest caz”, a declarat Na­di­na Spînu, procurorul șef al Biroului de in­formare și relații publice a DI­IC­OT.

Tinerii sînt acuzați de faptul că fac parte dintr-o grupare infracțională ai că­rei membri au folosit cartele prepay pen­tru a suna diverse persoane cu pretextul că lucrează la companiile de telefonie mo­bilă. Victimele erau rugate apoi să își ofere datele personale și să transfere, fo­losind un cod de reîncărcare fals, bani în conturile membrilor. Procurorii DII­COT au explicat faptul că „transferu­ri­­le erau efectuate în scopul obținerii ul­terioare de beneficii materiale prin re­vî­nzarea creditelor valorice sub prețul pie­ții practicate de companiile de te­le­fonie mobilă”. De asemenea, anchetato­rii au descoperit că membrii grupării își identificau clienții cu ajutorul unor in­termediari, printre care și patru persoane aflate în închisoare.

Rețeaua infracțională a reușit să producă un prejudiciu de 150.000 de eu­ro unui număr de peste 1000 de persoane din întreaga țară. În urma per­che­zi­ți­i­lor, în camerele de cămin și la domiciliul ce­lorlalți suspecți au fost găsite 15.000 de cartele telefonice, 130 de telefoa­ne, laptopuri, calculatoare și hard-diskuri. Pînă acum doar 130 de persoane au de­pus plîngere în acest caz.

Anca TOMA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top