Al treilea conducător al Universității de Medicină va fi prof. univ. dr. Ștefan Georgescu

Academia de gardă Niciun comentariu la Al treilea conducător al Universității de Medicină va fi prof. univ. dr. Ștefan Georgescu 24
Al treilea conducător al Universității de Medicină va fi prof. univ. dr. Ștefan Georgescu

Noul ordonator de credite al Uni­versității de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” din Iași (UMF) este chirurgul prof. univ. dr. Ștefan Georgescu. Acesta a fost ales de că­tre Senat în ședința care a avut loc luni, 26 octombrie, cealaltă propunere pen­tru ocuparea postului vacant fiind prof. univ. dr. Lăcrămioara Șer­ban, actual prorector și fost prodecan al Facultății de Medicină. Aceasta din urmă a fost propusă ca potențial candidat de către președintele Sena­tului, prof. dr. Gabriel Dimofte, în timp ce prof. dr. Ștefan Georgescu a fost opțiunea unui alt membru al Senatului. În condițiile în care sena­torii prezenți în sală la momentul alegerilor au fost în număr de 43, numărătoarea finală a fost de 26 de voturi la 17, în favoarea profesorului Ștefan Georgescu. „Este o propu­nere care va fi trimisă ministerului. Va trebui să ne concentrăm în peri­oa­da următoare să organizăm alege­ri­le pentru organele de conducere. Or­ganizarea lor trebuie anticipată și fă­cută în condiții cît mai transparen­te cu putință, ca să dispară tot felul de bănuieli și semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universității”, a declarat prof. univ. dr. Ștefan Georgescu.

În urma procesului de reevaluare a celor 951 de dosare care s-a finali­zat tot luni, s-a constatat că universita­tea se va adresa instanței, deschizînd pro­cese civile împotriva unui număr de 38 de studenți care, deși au avut un punctaj nejustificat, modificat „din pix”, au apucat să se înmatri­cu­leze, apărînd pe listele finale. „Du­pă ce comisia va finaliza ancheta, absolut clar voi lua toate măsurile – da­că este nevoie de sancționarea cuiva nu am nici cea mai mică problemă din acest punct de vedere. Sanc­țiu­ni­le se vor da în funcție de vinovăția fiecăruia”, a mai adăugat noul ordo­nator de credite, Ștefan Georgescu.

Studenții străini care și-au de­pus dosarele pe locurile cu plata în va­lu­tă și ale căror nume figurează pe noi­le liste publicate pe site-ul insti­tu­ției de învățămînt superior se vor pu­tea înscrie devenind studenți ai UMF pînă pe 2 decembrie. Cei cu punctaje modificate, dar care totuși au apucat să se înscrie „vor rămîne studenți în continuare și vor putea urma cursu­rile, pînă cînd justiția va hotărî da­că această înmatriculare este corectă sau nu. Cu siguranță au intrat printr-o gre­șeală, o eroare, sau o fraudă. Nu-i vom declara noi ca nefiind stu­den­ți, ci justiția. Este cel mai sigur mod de a-i proteja și pe ei, și pe noi ca ins­ti­tuție”, a menționat prof. univ. dr. Ga­briel Dimofte, președintele Sena­tului UMF, în cadrul unei con­fe­rin­țe de presă organizate luni.

De asemenea, președintele Sena­tului a mai precizat că sancțiunile celor care se vor dovedi a fi vino­vați de modificarea punctajelor vor fi sta­bilite de Comisia de Disciplină a uni­versității. „Cu siguranță că nimeni nu-și imaginează că o secretară poa­te fi făcută răspunzătoare de toată această fraudă extrem de mare. Nu este de datoria noastră să o inves­ti­găm. Nu știm și nu putem. Noi am sesizat această fraudă și am încercat să fim mai liniștiți și mai tăcuți, pentru a nu crea alte tensiuni dip­lo­matice. Trebuie să demonstrăm că Universitatea a fost fraudată și că nu noi am comis frauda”, a decla­rat prof. univ. dr. Gabriel Dimofte.

Tot luni, 26 octombrie, în ca­drul unei conferințe de presă organizate, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, fost rector al UMF, și-a anunțat de­misia și din funcția de prorector al instituției, funcție pe care anunțase că o va păstra atunci cînd a renun­țat la conducerea universității. Prof. univ. dr. Ștefan Georgescu va ocupa func­ția de ordonator de credite al ins­ti­tuției de învățămînt superior după ce va fi confirmat în funcție de că­tre Ministerul Educației și Cer­ce­tării Științifice.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top