Academicianul Solomon Marcus a sărbătorit 90 de ani la Biblioteca Centrală din Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Academicianul Solomon Marcus a sărbătorit 90 de ani la Biblioteca Centrală din Iași 34
Academicianul Solomon Marcus a sărbătorit 90 de ani la Biblioteca Centrală din Iași

Academicianul și prof. univ. dr. Solomon Marcus a fost prezent în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” cu prilejul împlinirii vîrstei de 90 de ani. Universitatea „Apollonia” a organizat duminică, 1 martie, o festivitate aniversară intitulată „Solomon Marcus, nonagenar”. Începînd cu ora 10.00 acesta a susținut prelegerea intitulată „Cît de greu este să fii om”.

Acesta a fost felicitat de conducerea universității, de către academicianul Bogdan Simionescu şi prof. Vasile Burlui, care au fost și ei prezenți la eveniment. Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a amintit importanța pe care matematicianul a adus-o în spațiul cultural românesc și de apropierea față de tineri de care acesta a dat dovadă. „Subliniez că, prin munca dumneavoastră, îm­bo­găţiţi patrimoniul cultural şi spiritual naţional în ansamblul său. Activitatea este, pentru tinerii studenţi şi cercetători din toată ţara, un exemplu de rezistenţă şi reuşită ştiinţifică, şi, poate mai important, un model de activitate ştiinţifică în slujba binelui şi a adevărului. Sînteţi, cum ar spune cei mai tineri, cu îndreptăţire, cool. Scrieţi pentru ei, dintre ei, printre ei”, a precizat în discursul său Cristian Ado­mniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

„Este clar că învăţarea reală, eficientă, nu este aceea care se bazează, în primul rând, pe sentimentul datoriei, ci aceea care răs­pun­de unor nevoi naturale ale copilului, ale adolescentului. Aşadar, el să nu trăiască un conflict între ceea ce i se cere să facă de către adulţi şi ceea ce i se cere ca imbold interior”, a precizat academicianul So­lo­mon Marcus în cadrul conferinței. Acesta a menționat și problema pe care o au tinerii atunci cînd vine vorba despre părerile diferite, menționînd faptul că aceștia nu ezită să sară la bătaie în timpul unei polemici.

Solomon Marcus a obținut titlurile de doctor în matematică și doctor docent la Universitatea București, unde a urmat cursurile Facultății de Matematică. O importantă contribuție în cultura română au adus-o lucrările sale științifice ce demonstrează importanța utilizării matematicii în lingvistică și în analiza teatrală, ceea ce demonstrează că matematica nu este doar o știință exactă care lucrează doar cu cifre. Tocmai de aceea cărțile sale au fost traduse în mai multe țări, iar în 2001 a devenit membru al Academiei Române.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top