Academicianul Mircea Petrescu-Dîmboviță s-a stins din viață

Academia de gardă Niciun comentariu la Academicianul Mircea Petrescu-Dîmboviță s-a stins din viață 19

Acad. prof. univ. dr. Mircea Pe­tre­scu-Dîmbovița, arheolog și is­to­ric, membru titular al Academiei Ro­mâ­ne și fost director al Muzeului de Is­to­rie a Moldovei a decedat pe data de 13 a­prilie. Săptămîna trecută a avut loc un mi­ting de doliu în Sala Pașilor Pier­duți a Universității „A­le­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC) în memoria academicianului. Acesta ar fi împlinit, pe 15 mai anul acesta, vîrsta de 98 de ani.

„L-am cunoscut pe academician ca student încă din perioada cînd a fost și de­can. A fost un om caracterizat de o pas­iu­ne ieșită din comun. A fost de o perseverență deosebită, a scris pînă la 98 de ani deși medicii i-au interzis să mai citească un anumit număr de cărți sau să scrie, el a continuat. Manifesta o curiozitate specifică adevăraților oa­meni de știință, o voință extraordinară și a fost și un foarte bun organizator. A con­dus Institutul de Istorie și Ar­he­o­lo­gie «A. D. Xenopol» timp de zeci de ani. Se remarca prin puterea exemplu­lui, mergînd pe șantiere an de an pînă la o vîrstă înaintată . A fost într-a­de­văr un «savant soldat», așa cum s-a spus la miting-ul de doliu”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Ca­tedra de Istorie contemporană a ro­mânilor și universală.

Prof. univ. dr. Mircea Petrescu-Dîmbovița a fost doctor în litere și fi­lo­sofie, pe specializarea preistorie. A fost cadru didactic la Facultatea de Is­to­rie a UAIC timp de 27 de ani, ocupînd și funcția de decan a aceleiași facultăți în­tre 1975 – 1976. A predat cursuri de is­torie veche a României și de preistorie și a desfășurat numeroase activități de cercetare științifică în calitate de șef de sector, șef de secție și director al In­sti­tutului de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol”. De asemenea, prof. univ. dr. Mirc­ea Pe­trescu-Dîmbovița a fost membru al u­nor instituții științifice de specali­ta­te dintre care amintim In­sti­tu­tul de pre­­istorie și Proristorie din Florența și Institutul Arheologic Ger­man.

Trupul neînsuflețit al academicia­nului a fost depus la capela catolică a Cimitirului Eternitatea din Iași. La UAIC s-a organizat un miting cu gar­dă militară ca omagiu pentru prof. u­niv. dr. Mircea Petrescu-Dîmbovița, a­ces­ta fiind distins cu Ordinul Național „Steaua României”, cu grad de ofițer.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top