A început cursa pentru bursele de studiu și cercetare în străinătate

Academia de gardă Niciun comentariu la A început cursa pentru bursele de studiu și cercetare în străinătate 11

Elevii de clasa a XII-a, studenții și doctoranzii se pot înscrie în com­petiția pentru bursele de studiu sau cercetare în străinătate, anunțate de Ministerul Educației Naționale prin Agenția de Credite și Burse de Studii (A.C.B.S.). Bursele sînt ofe­rite de statele cu care sînt încheiate acorduri de colaborare bilaterală sau unilaterală pentru anul uni­versitar 2014 – 2015.

Candidații pot alege din 12 țări în care să studieze, printre care Bul­garia, Serbia, India, Croația, China, Rusia sau Turmekistan. Bursele se îm­part în mai multe categorii prin­tre care stagii de studii universitare sau de cercetare cu o durată între 3 – 10 luni, stagii complete sau cur­suri de vară.

„Cuantumul burselor oferite de partea română variază între 50 și 200 USD pe lună. Partea română asigură și transportul internațional din București pînă la locul de sta­giu și retur, o singură dată pe an u­ni­versitar. Cît despre bursele ofe­rite de partea externă, acestea asi­gu­­ră școlarizarea gratuită, de obi­cei cazarea și masa sau o anumită sumă, iar uneori asigurarea medi­cală sau transportul intern”, a de­clarat Ecaterina Bodeanu, consilier A.C.B.S.

Candidații pot alege din 12 țări în care să studieze, printre care Bulgaria, India, China, Rusia, Serbia sau Turmekistan.

Într-o primă fază, candidații tre­buie să își depună dosarul la A.C.B.S. Acesta trebuie să cu­prin­dă un formular de înscriere, un cu­rriculum vitae, o scrisoare de re­co­mandare semnată de doi profesori universitari din domeniul în care este solicitată bursa și un atestat de cunoaștere a unei limbi străine de circulație internațională. Toți parti­c­i­panții trebuie să în­deplinească anu­mite condiții pen­tru a fi aleși, men­ționate în regulamentul con­cur­­sului. Spre exemplu, studenții tre­buie să fie la cursuri de zi și să provină din instituții de învă­ță­mînt acreditate din Româ­nia, însă cri­te­ri­ile variază în funcție de fiecare stat care acordă bursele.

Primul termen limită de de­pu­nere a dosarelor este 15 ianuarie și se aplică pentru universitățile din Bulgaria, Serbia, India și Cehia.

Urmează verificarea dosarelor depuse de participanți, inter­vi­e­va­rea acestora și selecția realizată de către Consiliul A.C.B.S, care se fa­ce în baza unor bareme ce pot fi citite pe site-ul www.roburse.ro, pen­tru fi­­ecare universitate în parte. „Do­sa­re­le candidaților nominalizați de Con­­­siliu sînt inaintate părții ofertante, care va decide acordarea bur­sei sau respingerea candidatului. De­cizia fi­nală aparține părții ex­terne”, a a­dă­ugat Ecaterina Bodeanu.

Documentele de colaborare bi­laterală sînt încheiate între Guver­nul României și guvernele altor sta­te sau între Ministerul Educației Na­ționale (MEN) din România și Ministerul Educației sau Minis­te­rul de Externe din altă țară.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top