Șase importante personalități ieșene au murit în două săptămâni, la trecerea dintre ani

Academia de gardă Niciun comentariu la Șase importante personalități ieșene au murit în două săptămâni, la trecerea dintre ani 102

La sfîrșitul anului trecut și la începutul acestui an, șase personalități ale culturii ieșene s-au stins din viață. Academicianul Constantin Corduneanu, pictorul Dan Hatmanu, actorul Sergiu Tudose, cunoscutul agronom Constantin Vasilică, filosoful Theodor Dima și poetul Emil Brumaru au murit din 24 decembrie pînă pe 5 ianuarie, aproape din două în două zile.

Academicianul Constantin Corduneanu, un reputat matematician român, a murit chiar în ajunul Crăciunului. Acesta a fost una dintre cele mai luminate minţi din domeniul matematicii, murind departe de țara natală, în Arlington, Texas, la vîrsta de 90 de ani. Academicianul a păstrat mereu o legătură cu Iașul prin Academia Română. A fost profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în anul 1978, unde a predat la Universitatea Statului Texas din Arlington pînă în 1996, cînd s-a pensionat și a fost numit profesor emerit al instituţiei. Conform reprezentanților Academiei Române, academicianul a pregătit 4.000 de studenţi români şi peste 3.000 de studenți în SUA, îndrumînd totodată și 20 de doctoranzi.

A doua zi de Crăciun Iașul a fost iar în doliu atunci cînd pictorul şi graficianul ieşean Dan Hatmanu s-a stins la vîrsta de 92 de ani. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi pictori români din ultimii 50 de ani, cu studii la Sankt-Petersburg şi la Paris, a fost profesor la Iași, conducînd în calitate de rector Conservatorul ieşean vreme de șase ani, pînă în anul 1990. Cu o activitate creatoare energică, pictorul a expus de mai multe ori în străinătate, fiind cunoscut pentu portretele sale, el fiind responsabil de realizarea portretelor foştilor primari ai Iaşului, care se află în Sala Mare a Primăriei, dar şi de galeria profesorilor universitari care se află în Sala Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

Sergiu Tudose s-a stins din viață două zile mai târziu, pe data de 28 decembrie, marele actor de teatru fiind numit de colegii de breaslă și de critici drept „patriarhul scenei ieșene”. Cu o activitate de mai bine de 50 de ani, acesta a format generații întregi de actori care au ajuns să joace pe scenele din întreaga țară, dar și din străinătate. Acesta a fost unul dintre actorii care au pus bazele școlii ieșene de teatru, Conservatorul ieşean, cunoscut astăzi ca Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

După alte două zile, pe 30 decembrie, s-a stins din viață, la 93 de ani, Constantin Vasilică, unul dintre cei mai buni agronomi români, după o carieră de aproape șapte decenii. Agronomul era o prezență nelipsită în viața Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, fiind invitat la deschiderile de an universitar, dar și la conferințe sau simpozioane. Avînd studii în străinătate, acesta ar fi avut oportunitatea de a rămîne să predea în Franța sau Germania, dar a preferat mereu să se întoarcă în țară. Într-un interviu acordat Opiniei studențești în 2017, profesorul își arăta îngrijorarea cu privire la ușurința cu care tinerii îmbrățișează regimul comunist, arătîndu-și totodată speranța că tinerii vor începe să fie mai critici cu privire la conducătorii acestei țări.

Academicianul Theodor Dima a murit în prima zi a acestui an, pe 1 ianuarie. Una dintre figurile importante ale filosofiei românești, Theodor Dima a fost mai puțin prezent în viața publică ieșeană, însă din punct de vedere profesional, acad. Dima a fost și va rămîne printre cei mai apreciaţi profesori ai Facultăţii de Filosofie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Filosoful a fost vreme de opt ani decan al Facultății de Filosofie, iar din 1995 şi-a concentrat activitate la Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gheorghe Zane“ de la Academia Română, Filiala Iaşi, fiind și director al acesteia pînă în 2018, timp de 23 de ani. Academicianul a fost condus pe ultimul său drum pe 4 ianuarie, fiind depus la Biserica Bărboi.

În noaptea zilei de 4 spre 5 ianuarie, o altă personalitate ieșeană, poetul Emil Brumaru, un scriitor care și-ar fi dorit, după cum chiar acesta a declarat, să-și vadă la tipar și ultimele sale cărți de versuri, a plecat „în rezervația de îngeri”. „Cea mai mare spaimă pe care o trăiesc este să nu ajung să-mi public cele 4-5 cărți deja scrise. Trebuie să le fac doar montajul”, spunea Emil Brumaru pe 30 decembrie. Scriitorul a murit la vîrsta de 80 de ani, apropiații menționînd că sfîrșitul i-a venit total neașteptat, acesta fiind prezent în viața culturală a Iașului pînă în ultimele sale ore. Emil Brumaru a fost unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A urmat studiile Școlii medii nr. 1 „Mihail Sadoveanu”, actualul Colegiu Național din Iași, apoi cursurile Facultății de Medicină, fiind ulterior medic în comuna Dolhasca, jud. Suceava. S-a dedicat însă mai apoi scrisului, debutând cu poezii în revista Luceafărul în 1967, apoi editorial în 1970, cu două volume de poezie, prima sa carte primind și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top