Studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” își aleg reprezentanții în Senat și consiliile facultăților

Academia de gardă, Fără categorie Niciun comentariu la Studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” își aleg reprezentanții în Senat și consiliile facultăților 20

Între 4 și 10 octombrie 2018, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), studenții și-au putut depune candidaturile pentru ocuparea locurilor vacante din Senat și din consiliile facultăților în cadrul alegerilor studențești. Acestea sînt organizate anual, în conformitate cu regulamentul în vigoare la universitate, care stipulează că „alegerile se desfăşoară odată cu alegerea noului Consiliu de Administraţie sau Consiliu al Facultăţii, pentru mandatul colectiv, şi ori de cîte ori mandatul individual al unuia dintre studenţi se încheie”.

Dacă pentru validarea alegerilor reprezentanților din consiliile facultăților este necesară prezența la vot a minimum 30% din numărul total de studenți din acea facultate, pentru Senat cvorumul este de 50% din numărul total de studenți din universitate. În Senatul UAIC sînt 11 locuri vacante, dintre care două de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și cîte unul de la facultățile de Filosofie și Științe Social-Politice, Fizică, Geografie și Geologie, Istorie, Matematică și Teologie Ortodoxă. Pentru facultățile de Psihologie, Chimie și Teologie Catolică există cîte un reprezentant, dar conform noului regulament de alegeri studențești adoptat în ședința Senatului din iulie 2018, aceștia au doar statut de interimar. Mandatul unui student reprezentant poate înceta fie prin demisia scrisă, fie prin transferul la o altă facultate sau instituție de învățămînt, fie prin revocare.

În ceea ce privește consiliile, fiecare facultate își gestionează locurile vacante, Comisia Electorală Centrală avînd doar rolul de a supraveghea buna desfășurare a alegerilor și intervenind doar în cazul unor contestații. Rolul unui student ales în Consiliul Facultății este să informeze restul studenților de orice decizie care privește activitățile și evenimentele din cadrul facultății pe care o reprezintă, atît prin mijloace formale, cît și informale. Printre îndatoririle membrilor din Consiliul Facultății menționate în articolul 13 din regulamentul în vigoare se numără implicarea în procesul de cazare în cămine și obligația de a fi prezenți la ședințe, trei absențe nemotivate ducînd la revocarea lor.

Primul tur al alegerilor pentru consiliile facultăților va avea loc marți, pe 16 octombrie, zi în care vor fi făcute și propunerile pentru locurile vacante din Senat. Alegerile pentru Senat vor fi generale, organizate la nivel de universitate, primul tur urmînd să aibă loc luni, 22 octombrie. În cazul în care în primul tur nu se va întruni cvorumul impus de regulament de 50% din numărul total de studenți, va fi organizat un al doilea tur marți, 23 octombrie. Timp de 24 de ore de la închiderea urnelor se vor putea face contestații, rezultatele finale urmînd să fie anunțate abia miercuri, 24 octombrie, și să fie validate de Senat în cadrul ședinței de joi, 25 octombrie.

„Misiunea noastră, a studenților aleși, este să reprezentăm toți studenții de la UAIC și să luptăm pentru a le apăra drepturile la cele mai înalte niveluri. Încercăm ca prin toate propunerile noastre adresate conducerii universității să venim în sprijinul celor care ne-au ales și să le facem viața studențească mult mai atractivă”, a declarat Tudor Mugurel Aursulesei, reprezentantul ales al studenților în Senatul UAIC. În urma unor astfel de propuneri adresate conducerii s-au introdus filtrele de apă în cămine, a fost organizată greva studențească ca urmare a diminuării locurilor bugetate din universități și s-a înființat Societatea Antreprenorială Studențească (SAS UAIC), care organizează internshipuri și cursuri de antreprenoriat pentru studenți.

Studenții aleși reprezintă 25% din membrii Senatului, respectiv ai consiliilor, și fac parte din toate comisiile din universitate, de la cele alcătuite de Senat, pînă la cele legate de burse, cazări sau tabere. De asemenea, conform regulamentului în vigoare, sînt considerați parteneri egali în luarea deciziilor din organismele legislative și administrative ale universității.

Sursa foto: https://360.uaic.ro/blog/2017/12/20/intalnire-inedita-in-sala-senatului-a-studentilor-la-universitatea-alexandru-ioan-cuza-cu-directori-de-unitati-de-invatamant-din-judetul-iasi/

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top