Băutura de la miezul nopții
Șoc-șoc-groază! 2 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Băutura de la miezul nopții 3Chiar dacă numai francezii au voie să bea „șampanie”, pentru că locuiesc în Champagne, românii împreună cu spaniolii au găsit o metodă ingenioasă de a se bucura de gustul unui vin bun. Au folosit același soare, aceeași apă, același pămînt, doar că au numit strugurii un pic altfel, iar vinului i-au zis Cava, după regiunea în care a fost produs. Lui Robert Parker, celebrul critic de vinuri, i-a plăcut ideea. Vinul l-a fascinat și mai mult și a decis să-i acorde unul dintre cele mai mari punctaje – 91, echivalente cu o medalie de aur. Cei curioși s-au convins pe 20 octombrie, în Good Point.
Patru sute de pahare cu picior înalt sînt aranjate meticulous pe masa din mijlocul odăii cu pereți îngreunați de mulțimea de sticle cu licori purpurii, de pe Sfîntul Lazăr. În Good Point e seara degustării, cînd toți prietenii prăvăliei au ocazia de a savura vinuri de pe alte melaguri. E momentul Spaniei și tatăl vinurilor care urmează a fi puse la bătaie, Marcel Sabate I Coca, încearcă să-și ascundă din emoție, în timp ce ne explică printr-un slide-show cum a reușit el să facă vinul care l-a îndulcit pe Parker.
Gloata adunată bate însă din picioare, nerăbdătoare să audă pocnitura de la dopul primei sticle de vin destupat. Între timp, Răzvan Avram, proprietarul magazinului, aranjează ultimele detalii, șterge singurul fir de praf de pe marginea unui pahar imaculat sau întoarce un borcan cu dulceață ecologică cu „fața” spre public. Spaniolul recunoaște că e intimidat și are emoții, pentru că i se întîmplă pentru prima oară să aibă atîția invitați la o degustare de vin. Îl salvează ceata de domni experimentați din colțul cel mai apropiat care îi spun că au mai gustat Cava și li se pare un vin cu demnitate.
Vinul se gustă cu urechea
Un pic grizonanți, în sacouri de stofă albastră, cu ochelarii alunecați pe vîrful nasului, aceștia cercetează atent sticla cu vin, de parcă ar putea să-i simtă gustul după etichetă. Patronul se laudă unui musafir cu butoiul din lemn de stejar, care „nu e altceva decît un frigider”, și ne arată cum doagele ascund o cutie de metal în care vinul poate fi ținut și în sticle.
Înainte de a desface prima sticlă, experții în sacouri ne avertizează că „vinul nu se degustă numai cu limba si cu nasul, ci și cu urechea, fiți atenți la pocnitură!” Primul vin e un Blanc Seleccio din 2008 elegant, un amestec de Chardonnay si struguri Xarello, păstrat numaidecît în butoi de stejar. Toți primesc cîte un pahar cu puțină licoare pe fund și o duc mai întîi la nas, apoi o privesc la lumină. După primele înghițituri, așează paharul pe un șervețel, ca să-i verifice transparența.
Din aceeași cramă spaniolă Castellroig vine și al doilea vin alb „stors” din pămînt roșu: Terroja (n.r.: pămînt roșu). Licoarea are un gust mai tăios, cu arome de citrice și parfum floral, reușește să scoată un „ah..” de plăcere de pe buzele unei domnișoare, ascunsă timid într-un colț. Iar creatorul povestește despre metodele învățate de la străbunicul său, care a sădit acum 40 de ani butucii.
Cupa perfectă
După un spumant roz, în care perlele se pot zbengui pînă la 30 de minute și unul sec cu un ușor gust amărui de fructe, publicul se încinge în discuții despre paharele pentru șampanie, care trebuie numaidecît să aibă forma unui sîn de femeie. Iar cei experimentați precizează că nu este vorba despre orice sîn, ci doar despre sînul Mariei Antoaneta, adăugînd cu părere de rău: „cîndva șampania se bea din cupe de argint.” Spre final se toarnă cel mai bun vin al Spaniei din 2008, Reserva Familiar, un spumant cu o mulțime de arome care te fură într-un iureș de fericire și extaz, iar pe lîngă gustul amețitor mai dispune și de un efect vizual interesant: păstrează o „coroană” de perle deasupra, pentru a arăta că merită cele 91 de puncte oferite de Robert Parker.
Cînd musafirii mulțumiți se îndreptau încet spre ieșire, de la bucătărie s-a auzit ecoul celor 20 de pahare sparte de chelnerița care gustase din vin. Semn de noroc.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu