Băutura de la miezul nopții

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Băutura de la miezul nopții 3

Chiar dacă numai fran­cezii au voie să bea „șampanie”, pentru că locuiesc în Champagne, românii împreună cu spa­­niolii au găsit o me­to­dă ingenioasă de a se bu­cura de gustul unui vin bun. Au folosit același soa­re, aceeași apă, ace­lași pămînt, doar că au nu­mit strugurii un pic altfel, iar vinului i-au zis Cava, după regiunea în ca­re a fost produs. Lui Ro­bert Parker, celebrul cri­tic de vinuri, i-a plăcut ideea. Vinul l-a fascinat și mai mult și a decis să-i acor­de unul dintre cele mai mari punctaje – 91, echi­valente cu o medalie de aur. Cei curioși s-au con­vins pe 20 octombrie, în Good Point.

Patru sute de pahare cu picior înalt sînt aranjate meticulous pe masa din mij­­­locul odăii cu pereți îngreunați de mul­­țimea de sticle cu licori purpurii, de pe Sfîntul Lazăr. În Good Point e sea­­­ra degustării, cînd toți prietenii pră­vă­­­liei au ocazia de a savura vinuri de pe alte melaguri. E momentul Spaniei și tatăl vinurilor care urmează a fi puse la bătaie, Marcel Sabate I Coca, în­cear­că să-și ascundă din emoție, în timp ce ne explică printr-un slide-show cum a reu­șit el să facă vinul care l-a în­dulcit pe Parker.

Gloata adunată bate în­să din pi­cioare, nerăbdătoare să au­dă poc­­ni­tu­­ra de la dopul primei sticle de vin des­tupat. Între timp, Răz­van Avram, pro­­prietarul magazi­nu­lui, aran­jează ul­­ti­mele detalii, șterge sin­gurul fir de praf de pe marginea u­nui pahar ima­cu­­­lat sau întoarce un bor­can cu dul­cea­­­ță ecologică cu „fața” spre public. Spa­niolul recunoaște că e intimidat și are emoții, pentru că i se în­tîm­plă pentru prima oară să aibă atîția in­vi­­tați la o degustare de vin. Îl sal­vea­ză ceata de domni experimentați din colțul cel mai apropiat care îi spun că au mai gus­tat Cava și li se pare un vin cu dem­nitate.

Vinul se gustă cu urechea

Un pic grizonanți, în sa­couri de sto­­fă albastră, cu ochelarii alu­necați pe vîr­ful nasului, aceștia cer­ce­tează atent sti­cla cu vin, de parcă ar pu­tea să-i sim­tă gustul după etichetă. Pa­tro­nul se lau­dă unui musafir cu bu­to­iul din lemn de stejar, care „nu e alt­ce­va de­cît un frigider”, și ne arată cum doa­ge­le as­cund o cutie de metal în ca­re vi­nul poa­te fi ținut și în sticle.

Înainte de a desface prima sticlă, ex­­­perții în sacouri ne avertizează că „vi­nul nu se degustă numai cu limba si cu na­­sul, ci și cu urechea, fiți atenți la poc­ni­­tură!” Primul vin e un Blanc Seleccio din 2008 elegant, un amestec de Char­do­nnay si struguri Xarello, păs­trat nu­­maidecît în butoi de stejar. Toți pri­mesc cîte un pahar cu puțină li­coare pe fund și o duc mai întîi la nas, apoi o privesc la lumină. După pri­mele în­ghi­­țituri, așează paharul pe un șer­ve­țel, ca să-i verifice transpa­ren­ța.

Din aceeași cramă spaniolă Castellroig vine și al doilea vin alb „stors” din pămînt roșu: Terroja (n.r.: pă­­mînt roșu). Licoarea are un gust mai tă­­ios, cu arome de citrice și parfum flo­­­ral, reușește să scoată un „ah..” de plă­­­cere de pe buzele unei domnișoare, as­­­cunsă timid într-un colț. Iar crea­to­rul povestește despre metodele în­vă­ța­te de la străbunicul său, care a sădit a­cum 40 de ani butucii.

Cupa perfectă 

După un spu­mant roz, în care perlele se pot zbengui pînă la 30 de mi­nute și unul sec cu un ușor gust amărui de fructe, publicul se încinge în dis­cuții despre paharele pen­­tru șampanie, ca­re trebuie numai­de­­­cît să aibă forma unui sîn de femeie. Iar cei experimentați precizează că nu es­te vorba despre orice sîn, ci doar des­­pre sînul Mariei Antoaneta, adă­u­gînd cu părere de rău: „cîndva șampania se bea din cupe de ar­gint.” Spre final se toar­­nă cel mai bun vin al Spaniei din 2008, Reserva Familiar, un spumant cu o mulțime de arome care te fură într-un iureș de fe­ricire și extaz, iar pe lîn­­gă gustul ame­țitor mai dispune și de un efect vi­zual interesant: păstrează o „co­roană” de perle deasupra, pentru a a­răta că me­rită cele 91 de puncte o­fe­rite de Robert Parker.

Cînd mu­sa­fi­rii mul­țu­miți se îndreptau încet spre ie­și­re, de la bucătărie s-a auzit ecoul ce­lor 20 de pa­hare sparte de chelnerița ca­re gus­ta­se din vin. Semn de noroc.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top