Un buchet de flori de colţ

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Un buchet de flori de colţ 28

Pe un fundal alb, colorat pe alocuri de reflectoare albastre, verzi şi roz pal, o chitară, pictată cu motive tradi­ţionale, şi o măsuţă cu mileu i-au ținut, vineri seară, locul lui Ducu Bertzi pînă ce acesta a ajuns pe scena Ateneului din Iași.

„M-am îndrăgostit numai de Iaşi”, îşi începe folkis­tul spectacolul, iar la fiecare refren se îndepărtează u­şor de microfon pentru a-i lăsa pe cei din sală să cînte în locul lui. Publicul acceptă imediat provocarea şi îl acom­paniază pe artist ori de cîte ori urmează cîte un refren. În dreapta mea, o doamnă foarte cochetă, cu bijuterii ma­sive aurite îşi ţine soţul strîns de mînă şi fredonează, îm­preună cu el, fiecare vers al melodiei „Visul”. Îmi po­vestesc că voiau să aibă un cîntec reprezentativ pentru cuplul lor, iar cînd s-au întors din Londra au fost la un con­cert, în Bucureşti, al lui Ducu Bertzi. Acolo au auzit pri­ma dată această melodie şi au hotărît de comun a­cord că aceste versuri se potrivesc mănuşă vieţii lor.

Îmbrăcat într-o cămaşă albastră, cîntăreţul dă agale din picior, pe ritm, iar după fiecare melodie spune cîte o povestioară amuzantă din cariera sa care stîrneşte hohote de rîs. „Mulţumesc pentru măsuţă. De obicei îmi pun apa pe jos. Prima dată cînd am mai văzut o măsu­ţă pe scenă a fost la Cesaria Evora, dar ea avea şi fotoliu, rom caribbean şi un trabuc. Acum cu legea asta, nu o să mai vină în România prea curînd”, se amuză artistul.

„Ziua cînd va fi să vii” este cîntată în memoria lui Florian Pittiş, iar de fiecare dată, Ducu Berzi ţine să menţioneze ajutorul pe care el l-a primit de la artist şi cum îl reaminteşte de fiecare dată în concertele sale. „Tu floare de colţ/ Minune sub bolţi/ Fragedă stea/ Iubita mea!”, versurile sînt cîntate, în cor, de către public, iar după gesturile pe care le face, ochii închişi şi zîm­betul larg, pare că folkistul se încarcă pînă la ultima pi­cătură de energia pozitivă a oamenilor din sală. Nu tre­ce mult, iar după nici două minute aflăm şi noi „Cum s-a împărţit norocul în Iaşi, mai ales”.

Povesteşte că atît de tare îi place Iaşul că şi-a sfătuit şi partenerul de concert să lase Craiova şi să se mute aici, „să mai vină olteni în Moldova, că aici sînt cele mai frumoase femei, numai flori, una şi una”. În spatele meu, cîţiva oameni s-au ridicat în picioare şi dansează pe „Du­pă pui de Moroşan”. Rămînem în picioare, iar „Visul” se întrerupe brusc cînd locul de pe scenă rămîne gol şi ne întrebăm dacă să ne mai aşezăm pentru un bis.

Sursa foto: Ateneul din Iași

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top