Un altfel de haute-couture

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Un altfel de haute-couture 1

Pentru că Internetul nu le mai încape, noile tendințe în materie de ac­cesorii s-au scuturat de accesări și și-au dat în­tîl­nire la primul „Tîrg Handmade – Vintage” organizat la Iași, la Casa de Cultură a Studenților. Devenit o ru­tină în capitală și în ves­tul țării tîrgul a adu­nat 20 de participanți din toată Moldova, care și-au dat jos creațiile de pe bloguri și le-au întins pe mesele de lemn.

Sîmbăta trecută, pe 5 decembrie, foaierul Casei de Cultură a Studenților (CCS) din Iași a fost transformat într-un mic obor. Chiar înainte de Moș Ni­colae, un tîrg a adunat laolaltă cîțiva dintre produ­că­torii de accesorii unicat și îm­pre­­ună cu ei pe vînzătorii de obiec­te sau haine cu o istorie în spate. De­numit „Tîr­gul Handmade – Vin­tage”, evenimentul a început la ora 11.00 și a ți­nut pînă cînd spectatorii au intrat pen­­tru repriza a doua de Opis Band, care a cîntat în sala Gau­dea­­mus a CCS, adică pînă pe la ora 20.00.

„Se simțea nevoia unui astfel de tîrg în Moldova. În București se prac­­tică demult, în Cluj, Timișoara la fel. La noi e prima dată cînd se fa­­ce așa ceva, dar mai vrem să or­ga­­nizăm unul înainte de Crăciun”, mi-a explicat Andreea cum a apă­rut primul eveniment de acest fel în oraș.

An­dreea a terminat jurnalismul la Iași, a lucrat o perioadă ca PR, iar a­cum deține o parte din Ca­fe­nea­ua Aca­ju și jumătate din Acaju Boutique, un magazin unde ex­pu­ne haine din alte vremuri și lucruri fă­­cute de tineri artiști ieșeni. Este or­­ganizatoarea întîlnirii, lucru ușor de sesizat. Masa ei și a Cris­ti­nei, prietena și partenera de „afa­ceri”, ocupă poziția centrală, iar din cînd în cînd Andreea își poartă pă­lă­ria de început de secol XX pe la al­te mese, pentru a se uita la ceilalți ar­ti­za­ni, și să vadă că totul e în re­gu­lă.

Cu deșeul în piept

Vînzarea a mers bine, pentru că alt­­fel se desfășoară comerțul atunci cînd clientul își poate proba piesa eco preferată. Am spus eco pentru că majoritatea articolelor produse ma­­nual se înscriu măcar ca materie pri­­mă în curentul ecologist.

Broșe, ine­­le, brățări și coliere, cercei și pungi de cadouri, chiar și o în­trea­gă co­lecție de haine, toate sînt fă­cu­te din materiale reciclabile, paste spe­ci­ale, sîrmă sau tot felul de de­șe­uri, ca­re împachetate cu mult drag și pa­siune ajung să fie vîndute drept accesorii sau articole vesti­men­­tare uni­cat. Iar cum­pă­ră­tori au fost destui. Pentru că există o cate­go­rie apar­te de oameni care preferă „să se îm­brace mai special, sau să poar­te o bijuterie pe care nimeni alt­cineva nu o are, iar aceștia sînt oa­meni ca­re au un stil aparte, care țin la mo­dul cum arată și poate vor să fie și un pic excentrici”, îmi ex­pli­că o vi­zi­tatoare de la tîrg care toc­mai își cum­părase un inel făcut din fermoar metalic, cu o poză ma­re în mij­loc.

Salvați și pomul de Crăciun

Marie Joye a venit să vîndă toc­­mai de la București. Spune că a­colo se fac și cinci tîrguri pe săp­tă­mînă, iar la Iași a venit pentru o gură de aer proaspăt și pentru că aici stă fratele ei. „Mie îmi place să pic­tez, dar tablourile nu se mai prea vînd. Așa că am găsit moda­li­ta­­tea asta de a mă exprima prin de­sen”, și îmi arată decorațiunile fă­cu­te de ea, întinse cîte au mai ră­mas pe o măsuță de lemn. Îi ia cî­te­va zile să le facă, pentru că durează mult pînă se usucă pasta din care le mo­delează, apoi cîteva ore pictatul. „Dar eu le fac din pasiune. Iar bro­șe­le astea sînt făcute din materiale re­­ciclate”, a ținut să adauge, pentru a sublinia faptul că n-o interesează atît de mult cîștigul.

Cele mai vîndute produse au fost cele specifice Crăciunului: glo­­buri, brăduți, oameni de zăpadă ce­­ramică, și cercei cu fulgi. Ori­cum, fericite au fost mai ales fe­te­le, pentru că au avut de unde ale­­ge.

Partea a doua a concertului în­cepuse deja cînd Marie încă le ex­plica unor posibili clienți, cam cît de bine s-ar potrivi suportul de lu­mînare roșu pe tăblia patului din dormitor.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top