Trompetele care au trezit spiritele mistice din Iași

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Trompetele care au trezit spiritele mistice din Iași 17

Concertul care a avut loc miercuri, 15 octombrie de la ora 19.00, cu ocazia Sărbătorilor Iașului, a fost luminat de făclii, iar norii încărcaţi de ploaie au fost acoperiţi de praful lăsat în urma exploziilor artificiilor. Pe scenă, artiștii de la DeMoga Music, Smiley, Loredana și formaţia Agurida au animat sute de oameni și s-au convins că adolescentele din Iași le urmăresc activitatea și le fredonează versurile. Esplanada Palatului Culturii a fost pentru o noapte gazda unei petreceri la care s-au cîntat cele mai ascultate melodii pop din 2014.

Nu se știe unde sînt mai mulți oameni, în fața scenei sau în spatele ei. Așezați pe iarba care înconjoară Palatul, pe bănci, pe borduri sau în foișoarele din curtea Palasului, oamenii mănîncă fast-food și beau bere la PET. Acolo, vibrațiile basului dat la maxim nu se simt, iar „Zig zaga, luga zaga” cu influențe folclorice nu se aude. Se poate discuta decent, cu vorbe șoptite, nu țipate. Cei care stau acolo preferă muzica de club care se aude în surdină de la o boxă conectată la telefonul mobil al unui băiat, decît melodiile cîntate la orice radio. Un cuplu care s-a instalat cu tot cu aparatura foto pe iarba umedă, vînează cadre pentru pozele cu artificii.

În fața scenei, publicul afirmă că este gata de distracție, dar brațele și picioarele sînt cuprinse de moleșeală. Nimeni nu cîntă și nu dă artistei de înțeles că i-ar cunoaște repertoriul. Un moș îmbrăcat la costum și cu o șapcă pe cap o privește insistent pe fata care cîntă, Diana Vartolomei. Cînd participanta de la X Factor ajunge spre sfîrșitul piesei „Je t’aime”, o femeie trecută de 40 de ani îi șoptește bărbatului de care este însoțită „Hai să mergem!”. Însă tot ea se oprește atunci cînd Diana începe să interpreteze melodia lui Pink „Try”. Își dă jos haina groasă și se pune pe dansat.

Ieșenii nu vor să trăiască într-o capitală europeană

Scena este străbătută dintr-un capăt în altul cu pași mari de către What’s UP în timp ce cîntă „Ca la meteo”. Publicul fredonează atît partea lui, cît și strofele interpretate de Andra, care nu este prezentă. Atmosfera devine mai relaxată și oamenii sînt dispuși să ridice mîinile atunci cînd li se cere, iar cînd Marius Moga urcă pe scenă și își recită versurile este susținut de tineri care strigă „Pe banii mei, pe barba mea”. Văzînd că publicul deja s-a încălzit și începe să cînte mai cu însuflețire, prezentatorul Vlad Baba îi întreabă pe cei din fața scenei dacă Iașul merită să devină capitală europeană în 2021, așteptîndu-se la urale și gălăgie. Însă publicul se uită la cer și evită să răspundă la provocare.

Însă cînd Smiley începe piesa „Acasă”, luminile de la ecranele telefoanelor țîșnesc în întunericul nopții și lasă dîre de lumină care îi fac pe cei din public să-și poarte gîndul pînă acasă. Dar vraja se rupe imediat ce un grup de oameni se decid să își mute locul pentru că nu văd bine scenă sau pentru că mai vor o bere rece. Cei care stau să vadă spectacolul sînt împinși cînd în stînga, cînd în dreapta, loviți și călcați pe picioare fără să primească măcar un „Scuze!” înapoi.

Magicianul Antonio vine să facă trucuri cu cărți, eșarfe și porumbei pînă cînd Loredana va fi gata să intre pe scenă. Supărarea oamenilor trece, cei care înjurau din cauza circulației de lîngă ei sînt acum prinși într-o horă, iar pașii le sînt dictați de urletele trompetei și de glasul blînd al viorii, mînuite cu măiestrie de formația Agurida care o însoțește pe Loredana. Mișcările lascive pe melodiile artistei cu influențe folclorice, tigănești sau rock obligă publicul să danseze pînă la epuizare. Rochii de prințesă sau fota din costumul popular combinată cu un cojoc negru înfrumusețat cu trandafiri roșii brodați completează spectacolul făcut de Loredana. „Și pentru că sînt și eu moldoveancă nu pot să plec fără să cîntăm, Trandafir de la Moldova”, zice artista și se aude un alt val de voci care își unesc puterea pentru a-și arăta plăcerea.

Artiștii vin și pleacă, iar timpul trece. „Dar unde este Tudor Chirilă? Cînd va urca pe scenă?” La aceste întrebări nu au primit răspuns cele două domnișoare machiate strident, mai degrabă pentru a merge în club. Rujul roșu și rochițele negre elegante le trădează intenția de a face poze cu solistul trupei Vama. Nerăbdarea se citește pe fețele celor două, dar pînă la sfîrșitul spectacolului află că Tudor Chirilă nu va veni să concerteze în Iași în această seară. Măcar i-au auzit vocea din melodia „Epilog”, în timpul artificiilor.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top