Spectacol rusesc scăldat în Lacul lebedelor

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Spectacol rusesc scăldat în Lacul lebedelor 6

Sfîrșit de noiembrie și „Serenadele toamnei” încă se aud impunătoare din restaurantul Hotelului „Tra­ia­n”. Printre romanțe rusești și o picătură de vodcă tare, ciocnești un pahar cu Dostoievski și îl iei la rost pe Tolstoi pentru sfîrșitul Annei Karenina. Da­că strîngi mai tare ochii și îți acoperi urechile, poți ascul­­ta „Lacul Lebedelor” chiar așa cum ieșea din mîinile maestrului Ceaikovski. Atmosfera de basm rusesc a cuprins pe 26 noiembrie sala restaurantului unde, pentru o seară, toate lucrurile au căpătat desinența „-ici”. A nu se citi cu pronunție franțuzească.

„Are o muzicalitate limba asta, de­­­și nu înțeleg nimic, auzi cît de bi­ne sună?”, îl întreabă o doamnă pe băr­­ba­tul de lîngă ea, legănînd ușor mî­na în aer, ca pentru a tempera o or­­ches­tră care a ieșit din ritm. Par­te­­­nerul ei în­cu­viințează leneș din cap și, printre co­loanele lui Traian, mai trage o o­chea­dă la fetele din tru­pa „Elle” care cîntă rusește.

Zîmbesc mereu și chiar dacă nu în­­țelegem nimic din ce spun, zîm­bim și noi, aplaudînd, căci nu poți sta se­ri­os cînd auzi cum cîntă „Ca­za­cioc” sau „Kalinka”. Ritmul se în­tețește și din sală se aud bătăi din pal­me. Un domn încărunțit, cu ochi îm­­pă­ie­n­je­ni­ți deja, se agită pe sca­un și nu se oprește decît odată cu muzica.

Romanțe pe grai Răsăritean

Cu părul ondulat, coafat mai de­­gra­bă franțuzește, doamna Lina ia mi­crofonul și, înainte să dăm un pa­­­har de vodcă pe gît, începe o ro­man­ță ru­seas­că. „«Acum sîntem doi străini pe două planete în­de­pă­r­ta­te», așa în­ce­pe piesa aceasta”, spu­ne cîntăreața dre­gîn­du-și vocea. Se plim­­bă agale prin sa­lă și rochia ro­și­e, pînă în pămînt, la­să dîre de parfum în urmă. Se mai o­prește la cîte o masă și își apleacă pri­virea um­bri­tă de machiajul puternică că­tre vre­un băr­bat care, după pleca­rea ei, ră­mî­ne uitîndu-se în gol.

Atmosfera de romanțe prinde re­pe­de rădăcini și lumea se leagănă pe me­lodii lente ca la un concert un­de se aprind brichete și se flutură în aer. O tînără cu buzele de un roșu cru­d soar­be din paharul de vin și pe bu­­ze i se citesc versurile pe care doa­m­na Lina le cîntă domol.

Dansul fetelor în roșu

„Ce ați spune dacă vi s-ar da în­că 20­0 de ani pe Pământ?”, întreabă cîn­­­­tăreața cu voce scăzută, ca pentru a îm­părtăși un secret. În sală s-a stîr­­nit ru­moare la auzul acestei în­tre­bă­ri și pe fețele oamenilor se văd zîm­­bete ascunse în mici înghițituri de vin.

În timp ce doi bărbați cărunți vor­besc despre sisteme de ca­­na­li­za­re, pe scenă își face a­pa­ri­ți­a an­sam­blul de dansuri rusești „Ra­du­­ga”. Băieții intră cu pași grăbiți cu mîi­ni­le întinse, spre a face loc fe­telor ca­­re arătau ca niște păpuși „ma­trios­ka” și se mișcă robotizat pe vîrfuri. Își proptesc mîinile în șol­du­ri și se uită la fetele care agită niș­te batiste colo­ra­te în aer și se în­cli­nă șo­vă­iel­nic din mijloc, salutînd publicul.

Într-un joc de scenă re­gi­zat pe ju­­mătate, dansatorii vorbesc între ei și gesticulează, aproximînd cu mî­­i­­­ni­le ceea ce trebuie să pară în o­chii publi­cului o competiție între ei și dan­sa­toa­re. Își mîngîie bărbiile și pri­vesc țin­tă fetele care, imediat ce ter­mină dan­sul, le fac loc băieților. Jo­cul e­ner­gic, bătăile la cizmă și să­ri­turile fantas­tice pe care le execută, smulg a­pla­u­ze exaltate și un domn cu cravată mov nu mai contenește din a striga „bra­vo!”.

La o a doua execuție, un dan­sa­t­or mai înalt își rotește partenera în aer ca la un număr de patinaj artistic; ea își sprijină mîinile pe umerii lui și pi­rueta în doi arată precum o um­bre­­lă desfăcută. Finalul sur­prin­de povești de dragoste între par­te­ne­rii de dans și fetele se lasă pur­ta­te în spate spre ieșirea din sală. Doa­mnele au roșit la vederea pi­ci­oa­re­lor golașe ale dansatoarelor și rînd pe rînd, își sprijineau bărbia în pal­me, căzînd în visare. Numai de ar ve­ni un Făt-Frumos să le fu­re așa.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top