Primul curs pentru boboci, din Taxi

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Primul curs pentru boboci, din Taxi 20
Taxi

Duminică seara, frunzele din faţa corpului B al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” nu au fost scuturate de vînt, ci de vocile noilor boboci care vor să se afirme. Începutul anului universitar s-a îmbrăcat în ironiile solistului Dan Teodorescu legate de părul cărunt, burtica şi începutul de prostată, dar şi în încurajările acestuia de a savura tinereţea. Hanoracul albastru pe care a ales să-l poarte solistul trupei te face să crezi ca nu a venit să concerteze ci să întîlnească niște prieteni în localul unde a băut prima bere ca student. Singurul accesoriu care îl dă de gol este chitara electro-acustică pe care o folosește cu măiestrie atunci cînd vine vremea instrumentelor pe melodia „Caută-mă”.

La Iaşi, „Cele două cuvinte” sînt specifice bărbăteşti, de fapt specifice băieţeşti, şi „Te iubesc” este spus cu uşurinţă. Astfel îşi etichetează vocalistul publicul încă de la început. „Nu cînt pentru boboci pentru că nu toţi de aici sînt tineri. Nu cînt nici pentru cei bătrîni, pentru că ar însemna să cînt doar pentru mine. Voi cînta pentru toţi, adică pentru lupi”. „Lupii” de anul I sînt sensibili, au simţul umorului şi ştiu să se mişte pe ritmurile stîrnite de tobele torturate cu pasiune de Darius Neacşu şi de clapele apăsate de degetele groase ale lui Mugurel Coman.

Cu toate astea fetele nu sînt surprinse de iubirea mărturisită prematur şi de aceea se topesc cînd un puşti de opt ani cu aliură de Don Juan a cîntat „Non-stop”. Ştefan Gheorghe a participat la concursul pentru tinere talente de pe Antena 1, „Next Star”, unde a interpretat aceeşi melodie. Trupa „Taxi” l-a adoptat şi îl iau cu ei în concerte prin diverse oraşe, iar Iaşul nu a făcut excepţie. Vocea inocentă şi acordurile alerte înfierbîntă trupurile răcite de frigul nopţii de toamnă. Chiar dacă nu are un costum office ca acela din videoclipul piesei, copilul reuşeşte să cucerească prin zîmbetul ştrengăresc şi mişcări de dans energice. O eşarfă roz dansează în aer condusă pe paşi dictaţi de mîna unei blonde extrovertite. Ţipă versurile de parcă este în competiţie cu boxele. Dă din cap nebuneşte, iar părul din care cîteva şuviţe au culoarea sîngelui este peste tot.

Melodiile nu au atins doar subiectul iubire, pentru că orice anomalie din ţara noastră petru cei de la Taxi este un subiect pentru o piesă. La fel a fost patriotismului care l-au îmbibat în sarcasm în melodia „Strada mea c-un singur bec”. Toate cele patru strofe ale melodiei cuprind note de ironie pentru că România este ţara care are aur, dar care este săracă. Este ţara care nu a vrut să lase „un străin să se bage-n sistemul medical de urgenţă/ Chiar dacă el l-a conceput”. Publicul fredonează printre dinţi despre utopia autostrăzilor şi despre neseriozitatea politică pentru că „Oamenii politici fac şi ei /Pasiuni nebune pentru femei /Dar nu contează /Ţara progresează”.

Cînd luminile se sting şi trupa părăseşte scena, cîteva fete cer bis. Unii nu pleacă pentru că sînt siguri că trupa o să se întoarcă, alţii, în schimb, se îngrămădesc să calce în picioare asfaltul ce duce spre strada principală. Însă scena se umple din nou de umbrele celor care cîntă despre „Strada mea cu un singur bec”. „Sînteţi un public tare nehotărît. Nici nu strigaţi după noi, dar nici nu plecaţi”, se miră vocalistul.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top