Instrumente magice din lemn de Mikea

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Instrumente magice din lemn de Mikea 2

Concertul anunțat pentru 5 noiembrie, de la ora opt și jumătate a întîrziat să înceapă. Deși in­tra­rea a fost li­be­ră la concertul trupei din Ma­dagascar, nici ritmu­rile exoti­ce, nici imagi­nea lemuri­a­­nului King Julien, de­ve­nit între timp DJ, nu au re­ușit să a­tra­gă publicul ieșean în nu­măr suficient cît să um­ple sala „Gaudeamus” a „Casei de Cultură a Stu­den­ților din Iași”.

Pînă să cînte muzica am aflat po­vestea artistului, în ediție bilin­gvă – româno-franceză. Eve­­ni­mentul a fost organizat de Centrul Cultural Francez, fă­cînd parte din festivalul-concurs na­țional studen­țesc de muzică ușoa­ră „Iași Music Star”.

Theo Rako­to­vao este chita­rist și provine dintr-o re­giune ame­nințată cu despă­du­ri­rea, pe numele ei Mikea. În 2003 a fondat grupul ce poartă numele po­porului izolat din sudul Ma­da­gas­carului. De atunci a plecat în Eu­ropa în tentativa sa de a trage un semnal de alarmă asupra tăierii abu­zive a co­pacilor și pentru a-și pro­mova albumul cu cîntece popu­la­re africane. Produs cu spijinul Radio France Inter­na­tional, albumul a primit pre­miul De­cou­vertes în 2008.

Incantație studențească

Odată ce vorbăria și fumul me­nit să creeze suspans au fost epui­za­te, a apărut pe scenă Theo, cu o chitară mică și drep­tunghiulară cu pa­tru coarde – beko, după cum îi spun ei. A cîntat o baladă pentru început, de dra­gos­te pesemne, dată fiind emoția cu ca­re a trăit-o. Pentru public însă n-a fost important des­pre ce anume cîn­ta, ci felul în care o făcea. Dintr-un dia­lect african ce aduce cu japoneza, avînd în vedere abun­den­ța de „ț”-uri, n-am putut distin­ge decît „tu mami, tu mami, tu mami, zori au sumani”, un refren ritualic, in­can­tat, cu distincte influențe triba­le. Oricum, la final, după două se­cun­de de liniște profundă dictate de in­to­nația artistului, sala a izbucnit în aplauze.

Voodoo pe ritmuri africane

Pentru a doua melodie și-a fă­cut apariția și restul trupei Mikea. Mai precis percuționistul cu freza afro, cu tube africane lîngă setul nor­mal de tobe, apoi cel de la chi­ta­ra acustică cu freza afro, copii lei­te ale solistului Theo și basistul for­mației, un madagascarian cu o ciupitură de coarde ie­șită din comun.

Cei patru au zîmbit încontinuu pe parcursul călătoriei virtuale că­tre tărîmul lor natal, iar spre final Theo și-a luat ocarina de la gît și a în­ceput să-i zică „din fluier”. A ie­șit o ba­ladă africană de jale pe ca­re și ba­ciul moldovean ar fi fost in­vi­dios. Însă, în ciuda ritmurilor ve­se­le și triste reunite în aceeași me­lo­die, lu­mea a început să pă­ră­seas­că sala. „Sună foarte frumos, dar e aceeași linie melodică, mă plicti­seș­te”, s-a auzit din sală de la vreun spectator grăbit spre meciul Stelei. Într-ade­văr, melodiile parcă au semănat une­le cu altele, însă di­fe­rențele dintre ele au fost făcute de instrume­ntele tradi­țio­nale, care mai de care mai ciudate.

Ceva ce se­măna cu o coajă de rodie imensă cu o gaură în ea, lo­vită ritmic, a de­ve­nit un fel de dubă; un băț umplut cu pietre mici a dus cu gîndul la ve­chii șamani, iar alte do­uă bețe lo­vite între ele sub microfon au com­pletat atmosfera unui spectacol de voodoo modern. La fel am bă­nu­it și că „nini”, cuvîntul repetat ob­­se­siv, devenit laitmotiv al con­cer­tu­­lui, nu poate însemna decît na­tu­ră. Mai ales că artistul și-a prezentat în franceză, o altă melodie drept un cîntec despre despăduriri, secu­ri­­tate și dragoste pentru ceea ce ne în­conjoară. Ultima melodie a fost cîntată pen­tru doar o jumătate de sală, acea jumătate care apucase să se îm­barce la bordul vaporului de Ma­da­gas­car, spre a descoperi exo­tismul din col­țul uitat de lume și ritmurile primare ale junglei africane, aduse în zilele noas­tre.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top