Doar atît poți să dai din cap?

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Doar atît poți să dai din cap? 5

Jumătate dintre cei veniți au dat doar din cap, iar cealaltă jumătate și din plete. Fiecare a băut măcar o bere, iar dacă nu, a tras la doza aproa­pelui său. În perioada 1– 5 decembrie, festiva­lul „Rock’n’Iași” a adunat cîteva mii fanii la Casa de Cultură a Studenților. Alternosfera, Coma, Rava și Les Elephantes Bizarres au fost „motive ca să vii în Iași”, vorba organizatorilor. S-au făcut sute de poze și s-au golit tot atîtea doze de bere, iar pe balconul care dă în Fundație s-a fumat ca în băile de liceu.

Dacă, în general, un festival de mu­zică vine cu o scenă pe care urcă rînd pe rînd fiecare trupă care vrea să zică ce­va, de data aceasta formațiile au jucat un ping-pong cu metaliștii, plimbîndu-i dintr-o parte într-alta a să­lii.

„Acum mai fac ăia o piesă și în­dată intră băieții de la MAT”, spune un vasluian cu o doză de Redd’s în mî­nă. Nici nu a apucat bine să-mi spu­­nă asta că a și fugit în capătul ce­lă­lalt de sală să prindă loc în față cu gîn­dul că poate „o punem de-un pogo la ăș­­tia”. Apoi, cu atitudinea lui de om care știe toate piesele, încearcă să a­gațe o tipă machiată în stilul gotic. Doar că atunci cînd parfumul lui a a­juns la domnița cu te­nul alb, ea s-a scuzat că pleacă la baie și iese pe balcon la o țigară.

In primele seri, piese ca „Dru­muri de noroi”, și „Cîntă-mi po­ves­tea” nu au lăsat loc nici măcar pentru un ac în cartierul rockerilor.

Înainte ca sala să fie „Alter­no­crazy”, în a doua repriză de concer­te, pe scena din dreapta solista trupei „In­fected Rain”, Elena Cataragă a a­tras multe priviri cu mișcările ei lan­gu­­roase. Cu dreduri blonde și un ma­iou mulat pe bustul mare le-a făcut ge­­loase pe prietenele băieților care căs­­cau ochii la scenă și nu mai auzeau nici muzica. „Bă, tu vezi cum arată? Doam­­­ne, aș lua-o aca­să acuma”, stri­gă David de pe balcon, uitîndu-se prin două rînduri de geamuri la cea care nu cînta mereu tocmai feminin.

După „tipa aia tare”, cum i-a zis Da­vid, au urmat moldovenii care  s-au întors la cele patru bis-uri de-anul trecut la FeStudis. „Ne omoară în sea­ra asta. Tu ești nebun? Stai să vezi cînd dau ăștia drumul la chitară și începe ăsta să cînte «Închisoarea al­bă», sare sala în aer”. Cu toate că n-au cîn­tat ce a așteptat rockerul de lîngă mine pe jumătate beat, sala a luat foc de la primele cuvinte ale solistului.

Gummy bear, doar o strategie de comerț

În următoarea seară, Coma s-a lă­sat mult așteptată. Andrei, un punker dintre cei prezenți, a închis ochii pentru cîteva minute și și-a dat capul pe spate la „Cîntă-mi po­vestea”, de par­că ar fi intrat în transă și, deodată, și-a revenit brusc la zbenguială. Tot atunci a lo­vit-o și pe Ale­xandra cu mîi­ni­le lui care zburau ca la un exercițiu de înot, dar „cu prostul nu te pui”, și-a dat ea seama după care a în­ceput să se zbîn­țuie luată de valul plo­ilor care nu mai veneau.

Cristina nu a mai avut răbdare să apară „starea de inconștiență” și a plecat acasă pentru că a doua zi avea „treburi”. Aproape că nu a impresio­nat-o nici un nume de pe afișul de la intrare, dar a mai avut răbdare „de plictiseală” și cînd cineva dădea prea violent din cap își făcea cruce, nu că ar fi ajutat-o asta acolo.

Tot în ultima zi a festivalului, a cîn­tat și „gummy bear”. Varianta pal­pa­bilă a ursulețului care a strîns zeci de milioane de vizualizări pe You­Tube purta un costum dintr-un material flaușat albastru care parcă cerea un Persil. Avea o „codiță” de-un lung de palmă, iar în brațe avea spînzurată de gît o chitară cu care îi ducea la extaz pe cei mai mulți dintre agitații de lîngă scenă. Era solistul de la Dance Trau­ma. Mă uitam la cel din stînga mea și cînd m-a pufnit rîsul mi-a zis că, „de fapt, costumul e o strategie de marketing”, după care a rîs și el zgomotos.

După ce și ultima formație a părăsit scena, în sală n-au mai rămas de­cît cî­țiva rockeri obosiți care încă mai fre­donau că „wamintirile” îi chi­nuiesc.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top