Cultura urbană renaște prin unde de bruiaj

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Cultura urbană renaște prin unde de bruiaj 24
Cultura urbană renaște prin unde de bruiaj

Vineri, 15 aprile, locul ideal în căutarea unei atmosfere încinse după furtuna ce a inundat orașul a fost „sub pămînt”. Coborînd scările colorate ce duc spre „Underground Pub” ai senzația că treci prin cochilia unui melc gigantic care te îndreaptă spre-un univers ascuns. Începînd de la ora 22.00, Asociația C.O.N.-TOUR a dat startul celei de-a VI-a ediție de Ars Urbana Festival la care a fost invitată și trupa „The Kryptonite Sparks”, băieții din Botoșani au lansat „Doi//A Doua Undă de Bruiaj”, cel de-al doilea album din cariera lor.

În anul 2008 la Iași avea loc pri­mul eveniment care dorea să „edu­ce simțul artei, determinandu-i pe oameni să își deschidă mintea cu pri­vi­re la arta neconvențională și să se desprindă de prejudecăți în cadrul Festivalul Ars Urbana. După opt ani, aceleași sentimente profunde pentru expresivitate și nonconformism pare că s-au reunit, vineri seara, în mișcarea „underground” din inima Iașului. Sala spațioasă a clubului, scăldată în lumină roșie, adună spritele iubitoare de alternative și hard rock. Băieți rebeli cu șepci snap­back și fete îndrăznețe cu dresuri cu model „kitty cat” așteaptă nerăb­dă­tori apariția în scenă a trupei ce și-a instalat, pe lîngă intrumente, și inițialele „T.K.S”, cu litere metalice decorate cu beculețe gata să explo­de­ze.

„The Kryptonite Sparks” apar în scenă pe neașteptate și dau frîu liber acordurilor puternice de chi­ta­ră și bass-urilor asurzitoare. Lu­mea se adună cît mai aproape, iar scînteia de rock din acest intro injec­tea­ză o doză bună de energie, mai mare decît cea din seringile de 50 ml cu Tatratea, shot-uri ce poartă titlul de „băutura serii”. Plin de vigoare, de­ja cu pletele și cămașa udă de trans­pi­rație, solistul Răzvan Diaconu își cucerește admiratoarele prin versul „Noaptea asta fii regina mea!”, primul cîntec de pe lista de la picioa­rele chitariștior. Intrigante și non­conformiste, fetele se lasă purtate de melodiile ce aminesc pe alocuri de legendarii Pink Floyd, mai ales prin sunetul lent ce-i face pe băieți să-și cuprindă iubitele ca într-un dans ușor în care „visele miros a ea”.

A fost o dedicație specială pentru „pleiada de domnițe”, așa cum le numește Răzvan pe cele ce-și întind brațele și dansează cu ochii în­chiși. Bărboșii cu berea în mînă și cei în cămăși în carouri dansează ritmic cu fumul care se cuplează cu jocul reflectoarelor, amplificînd sta­rea de spirit excitantă a primei seri de „ars urbana”. „Power-trio” este for­mat din vocalistul Răzvan de la chi­tară, acompaniat cu voce și bass de Rareș Diaconu, dar și de toboșarul Răzvan Anton, căruia i se mai zice și Huhurez. Aceștia declară că spec­tacolul se vrea a fi „un soi de lan­sa­re” a albumului „Doi//A Doua Un­dă de Bruiaj”, la care au lucrat cu Adi Despot de la Vița de Vie, el fiind producătorul.

„Discul a fost un ma­re pas îna­in­te pentru noi, ne bu­cu­răm că am fost susținuți în proiectul nostru, pen­tru că «one-man team» nu reușesti, că ai nevoie de oameni care îți dau încredere”, povestește cu încîntare, vocalistul principal al trupei, în timp ce-și sterge fruntea transpira­tă.

Cel mai așteptat single al concertului se pare că a fost „Și golanii beau ceai”, piesa la care toboșarul și-a pus masca de cerb, elementul simbol al „maeștrilor vînători” din clipul lansat la începutul acestui an. Un fan al trupei și-a cumpărat un tricou negru cu un craniu, pur­tă­tor al codului de bare al celor de la The Kriptonite Sparks, iar pe ma­sa de la intrare alte tricouri persona­lizate, brățări, insigne și albume își așteaptă cumpărătorii.

Însă, nu pentru prea mult timp. După o oră și ceva, cînd tinerii au cerut insistent „bis-bis-bis” pentru că nu s-au săturat de rock funk și indie, colțul cu obiecte simbolice ale trupei a fost aproape golit. Fanii au năvălit asupra solistului pentru autografe, semnate pe CD, flyere, sau chiar direct pe brațe.
Băieții trupei au rămas și ei en­tuziasmați de interecțiunea spectatorilor, „muzica live e tot timpul un schimb de energie, cu cît te hră­neș­te publicul din față, poți să oferi și tu mai mult”, îmi spune Răzvan Dia­conu cînd reușește să scape din mîi­nile fetelor și scînteiele blițurilor.

Deși au cîntat la Iași de mai mul­te ori decît la București, trupa revi­ne mereu la publicul ieșen, pentru că ei au un numitor comun cu cei de la Asociația C.O.N.-TOUR. Să se dedice culturii, chiar și cu mici sa­crificii, pentru că, altfel, moare.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top