Demisii cu tentă rasistă

Punctul pe VIP Niciun comentariu despre Demisii cu tentă rasistă 10
Demisii cu tentă rasistă

Un mesaj publicat de un func­ționar public din Statele Unite ale Americii pe Internet a stîrnit un a­devărat scandal rasist peste ocean. Pam Taylor, autoarea conflictului, a scris pe Facebook că „va fi răco­ritor să avem o Primă Doamnă ele­gantă, frumoasă și demnă la Casa Albă. Eu m-am săturat să văd o mai­muță pe tocuri”. Spre surprinde­rea tuturor, primarul din comita­tul West Virgina a adăugat la pos­ta­rea cu pricina un comentariu cel puțin surpzinător. „Tocmai mi-ai înseninat ziua, Pam”. Imediat ce mesajul s-a viralizat, directoarea pentru Dezvoltarea Comitatului a fost suspendată administrativ din funcție, iar primraul și-a dat demisia.

Autoritățile locale au reacțio­nat rapid și au emis un comunicat în care au numit postarea „oribilă și indecentă”, adăugînd că rasismul nu le reprezintă comunitatea. De asemenea, au fost cerute scuze atît Primei Doamne, Michelle Oba­ma, cît și tuturor celor care s-au simțit ofensați de cuvintele apăru­te în mediul online.

Cu toate acestea, întîmplarea nu a fost trecută cu vederea de către comunitatea americană. O mem­bră a Consiliul Local, Jouce Gibson, a declarat că după ce postarea a făcut înconjurul lumii, sistemul de mesagerie vocală a biroului s-a umplut în scurt timp cu mesaje de la oameni furioși pe atitudinea directoarei și a primarului. Ba mai mult, o petiție online în care celor doi li se cerea demisia a obținut zeci de mii de semnături. Fostul primar al West Virginia a încercat să scuze gafa, afirmînd că nu a avut nicio intenție rasistă. Acesta a sus­ținut că se refera la faptul că „schim­barea de la Casa Albă mi-a schimbat ziua!”

Incidentul nu este unul izolat. După ce Donald Trump a cîștigat a­legerile, SUA s-a confruntat cu un val de atacuri rasiste. Ba mai mult, și angajații statului au din ce în ce mai des astfel de reacții. Lu­na tre­cută, primarul din West York, Penn­sylvania, și-a dat demisia du­pă pos­tări rasiste repetate pe Facebook, două dintre ele înfățișînd mai­muțe care fac referire la cei doi soți Oba­ma, republicanul Dan Johnson din Camera Reprezentan­ți­lor publicînd fotografii similare.

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top