Bufnițe în loc de suflet

Localul Troian Niciun comentariu la Bufnițe în loc de suflet 19

În incinta Bibliotecii Centrale Uni­versitare „Mihai Eminescu”, la nu­mărul 4, n-ai să găsești cărți, așa cum te-ai fi așteptat. Adică ai să găsești și cărți, dar nu care se dau aca­să, cu împrumut, ci care se pot stu­dia doar „la sală”, în timp ce bei o cafea, un ceai cînd ronțăi un fursec, asemeni unui șoricel, într-un colț. Tot amalgamul boem ai să-l gă­seș­ti în Sage Cafe, cafeneaua în care stu­denții, elevii și profesorii se retrag, în pauzele de scris sau citit, din bibliotecă.

N-are cum să nu-ți placă în Sa­ge. Mereu ai să găsești oameni citind, oameni căutînd cărți în rafturile mici ticsite cu proză, poezie sau po­vești istorice, oameni răsfoind zia­re­le pe care le „fură” din suportul mic de la intrare sau studenți și pro­fesori lucrînd împreună și șușo­tind secretuoși. Scaunele și măsuțele în culori bej-verzui pastelate sînt di­chi­site și, dacă te uiți cu atenție la tot ce poți găsi pe măsuțe sau pereți, ai să realizezi că toată cafeneaua pare un soi de cuib de bufnițe. Desene, mici statui, bufnițe împletite sau ju­cării – fiecare și-a găsit locul cît mai confortabil și au construit îm­preu­nă personalitatea întreagă a locului.

Pe lîngă decorul care te face să cre­zi că ești în locul desfășurării unui cenaclu de tradiție, Sage te lasă, du­pă ce cotrobăi prin meniul confec­țio­nat manual, mut de uimire. N-ai să știi ce sortiment de ceai să-ți alegi dintre zecile de pagini în care sînt prezentate toate aromele și nici ce cafea sau ciocolată vrei să încerci. Pre­țurile studențești n-o să te facă să simți lipsa banilor din portofel mai apoi și ospitalitatea personalului, care-o să te trateze ca pe un prie­ten care-a venit, pur și simplu, în vi­zi­tă, n-o să te lase să te simți ca un client al unei cafenele banale.

Dacă n-ai drum spre biblio­te­că, e musai să-ți faci în zilele ce ur­mea­ză. Împrumută repede un maldăr de cărți și dă fuga-n cafenea – buf­ni­țele și ceaiul fierbinte o să te aștep­te cuminți, pianul o s-aștepte să exer­sezi și lumina senină din geamu­ri­le mari o să te îmbrace tot în soare – pînă n-o să mai vrei să pleci și o să te transformi într-un student care-o să spună tuturor – „gata, de astăzi m-am mutat în bibliotecă”. Nime­ni n-o să știe de ce.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top