Spune „da”

Șah-mat Niciun comentariu la Spune „da” 1

Filmulețele virale au devenit un soi de viagra pentru zilele noas­tre lip­site de vigoare. Sînt un fel de în­tru­chipare a visului ameri­can, a fi­lo­zofiei “hai, că poți”, a i­de­­ii că ori­ce muritor poate deveni ce­lebru printr-o mișcare a ba­gh­e­tei magice a zînei Youtube. Pro­ble­ma e că le uităm a doua zi, iar cele mai „șo­cante” nu ne rămîn în­ti­părite pe re­ti­nă mai mult de o lu­nă. Copii care rîd ciudat, urși pan­da care strănută sau alte scamatorii a­cumulează mili­oane de vizuali­zări pe Internet, de se zgîrîie pe fa­ță toate agențiile de presă avide de click-uri. Apoi, ca să fi­e în trend, pun și ele neapărat la sec­­ți­u­nea „funny”, „insolit” sau „șo­cant” alte 30 de secunde de glo­ri­e a­le unui tînăr mongolez. Și func­țio­nează. Știați, de exemplu, că un co­tidian local care îndeasă „vi­ra­le” deocheate cu lopata pe site, dar își vinde ediția printată pe la se­ma­foa­re, are aproape de două ori mai mult accesări pe online decît un al­tul, mult mai cumpărat în realitate, dar mult mai reținut în e­xhi­bi­ții?

Explicația cea mai apropiată, dincolo de care riscăm să ne mur­dă­­rim dacă mergem, este aceea că oa­­me­nii preferă mai curînd să afle po­­veș­tile oamenilor obișnuiți, de­cît să ci­tească ultima lege scrisă pe ge­­nunchi de un ministru infantil ca­re ar­ putea să-l vizeze mîine. De a­­se­me­nea, ne convingem, pentru a mi­­a oară, că visul american e o pas­tilă care ia durerile de cap ale mul­tora din­tre cetățenii acestei lumi, a­me­nin­țați prea des de a­po­ca­­lipse.

Săptămîna trecută am văzut, de exemplu, scena unei cereri în că­­să­to­rie “inedite”, cum ar titra un co­­ti­di­an lipsit de inspirație. O propu­ne­re la o întîlnire tipic americană, cu film și pop-corn, care se ter­mină în a­celași stil dulceag și sim­pluț, cu un „da” înmuiat în lacrimi. Felicitări fir­mei de PR. Doar că unele site-uri au avut ideea să mai arate publicului și alte cereri în căsătorie, cel pu­țin la fel de spectaculoase. Și dintre toa­te filmulețele, era unul pe la mij­loc în care fata se sperie și fuge, lă­­sîn­du-și mirele ratat cu buza um­flată într-un centru comercial, sub pri­virea a sute de oameni pregătiți să aplaude. Vizionările se termi­nau pe la acel filmuleț. Pentru că nu­ ne plac poveștile triste, sînt greu de di­ge­rat și nu ne iau mi­gre­ne­le, care, u­neori, pot fi un semn clar că nu ba­te vîntul în cap.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top