Singur, în bula mea de pe Facebook

Șah-mat Niciun comentariu la Singur, în bula mea de pe Facebook 15
Singur, în bula mea de pe Facebook

Niciodată nu a trăit omenirea o ast­fel de perioadă, în care teh­no­lo­gi­a și posibilitățile de comunicare să­ fie, practic, infinite și gratuite. Am ajuns de la vremea în care le lu­a o săptămîna ziarelor din SUA să traverseze oceanul la discuții „fa­ță în față prin telefon” din fi­e­ca­re colț al lumii cu familia care te aș­teaptă acasă. Dar niciodată nu a fo­st omenirea mai izolată decît a­cum. Curiozitatea, nevoia de in­formare ori de aventură s-au trans­format din trăsături de­fi­ni­to­rii de caracter într-un fel de nișe a­tinse doar de „rebeli și non­con­for­miști”. Să-ți folosești capul la alt­ceva decît ca suport de căști, să gîn­dești pentru tine, a devenit o for­mă de elitism, nu o regulă de ba­ză, a bunului simț.

Asta arată de fapt cît de bolnavă e societatea noastră. A oa­me­nilor, în general, a României, în par­ticular. În momentul în care toa­te informațiile din lume îți vin li­vrate pe-un ecran de 5 inch, simți ne­voia de un filtru competent, o­bi­e­ctiv și relevant care să ți le tra­ducă, să le așeze și să ți le di­se­ce suficient de mult încît să faci pa­sul de la ignorant la informat. As­ta e meseria pe care ar fi trebuit s-o aibă presa. Să fie acel filtru lim­pe­de care să oprească tăvălugul in­formațional – nu, nu există un mon­stru cu șapte capete într-un iaz din Boureni, județul Neamț. Dar da­că scrie efemeride.ro, cocoon.ro, pre­ia și un știreazilei.ro și se vi­ra­li­zea­ză pe Facebook, povestea de­vine un mutagen care con­ta­mi­nea­ză zeci de mii de oameni care, în ciuda studiilor superioare, școlii vi­eții, n-au înțeles niciodată cum fun­cționează Internetul.

Și în această în­chi­strare, retragere din fața in­formațiilor, problemele de pe glob care se încăpățînează să răz­ba­tă pînă la tine, oricît te-ai as­cunde, sînt trecute în plan se­cund. A ieșit Trump președinte în A­merica, să fie sănătos!, e departe de România. În Africa mor din­tot­dea­una copii de foame în fiecare zi, dar nu și-a stricat nimeni, niciodată, concediul cu asta.

Dar la noi este mai grav. Trăim în țara în care o parte a presei nici mă­car nu încearcă să ridice filtre ci dis­torsionează și mai puternic ba­la­urul informațional. Iese pre­ședintele să vorbească despre u­nitate, reformă și spirit civic? E lim­pede o încercare de încurajare sub­versivă a tentativelor de lo­vi­tu­ră de stat ale agenturilor străine ca­re acționează în țară. Ies 30.000 de oameni în stradă să protesteze îm­potriva unor ordonanțe dis­cu­ta­bi­le de modificare a Codului Pe­nal? „Manifestație nazistă la ca­re au participat niște cretini”. Vor ro­mânii să schimbe ceva în țara lor? Teroriști. Cum să nu te retragi în­tr-o bulă și să nu mai ieși ni­cio­da­tă de acolo?

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top