O nație de neîncrezători

Șah-mat Niciun comentariu la O nație de neîncrezători 0

S-a terminat vara și s-a dus și va­­canța noastră, pe care parcă am fi lăsat-o într-un dulap, la­o­lal­tă cu șlapii, șepcile și ultimele fi­re de nisip. Școlile s-au des­chis, cu sau fără autorizațiile ne­ce­sare, u­ni­versitățile și-au pre­gă­tit am­fi­tea­trele, iar studenții au revenit în a­celași număr în cam­pusuri. Si­tua­ția socio-e­co­no­­­mi­că a rămas la fel ca și în va­ră, exact ca în ul­ti­mul număr al „O­piniei veche”, a­dică în plop. Iar în astfel de mo­men­te dificile a­vem nevoie din ce în ce mai mult sprijin din par­tea societății ci­vile, politicienilor și tuturor ce­lor din jur.

Acum, cînd se deschide anul u­­niversitar, principalele discuții ca­­re s-au purtat pe la televiziuni au fost în jurul ministrului Fu­ne­riu care, conform postului Rea­litatea TV, are doar 11 cla­se, ul­ti­mul an de liceu fiind fă­cut la Lycée International des Pon­to­nniers din Strasbourg. A­­naliști și comentatori, jur­na­liști și alte spe­cii de Gică Con­tra și-au dat cu pă­re­rea despre acest subiect de o im­por­tanță cru­cială. Cum s-ar spu­ne, ne-a min­țit în față și și-a mai dat și ae­­re de mare intelectual.

Nu vorbesc de competențele dum­nealui, nici cele intelectua­le, nici cele din prisma portofo­li­ului pe care îl deține, însă des­pre si­tua­ția învățămîntului supe­ri­or nu s-a auzit mai nimic. Ba da, scu­za­ți-mă, s-a vorbit și des­pre locurile in­suficiente din că­mi­nele studen­țești. Într-adevăr, a avea cazare es­te foarte important pentru un tî­năr, dar în afară de aceste materiale care, la drept vor­bind, sînt a­ce­leași în fiecare an, nu se în­tîm­plă mai nimic.

Începem un an universitar cu un scepticism crunt care se vede atît pe chipurile tinerilor, cît și pe chipurile celor care ar tre­buie să îl apere și să îl promo­ve­ze. Ne înhăimăm din nou la un sistem care este pus la col­țul în­do­ielii de toată lumea, însă nu re­u­șim să facem nimic altceva decît să vorbim despre unde a în­vățat mi­nistrul nostru și dacă es­te sau nu competent în ceea ce fa­ce.

Trebuie să ne recăpătăm în­cre­­derea în întreg sistemul, in­di­fe­­rent de cine e la conducere pen­tru că, la urma urmei, perfor­man­ța nu ține numai și numai de la­tu­ra financiară. Iar cînd un son­daj îți spune că 50% dintre ro­mâni cred că era mai bine în comunism, ar fi cazul să ne punem niș­te semne de întrebare, după 20 de ani de democrație (mai mult sau mai puțin timidă).

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top