Modele in viata

Șah-mat Niciun comentariu la Modele in viata 5

Prima oara au fost medicii din "Spitalul de urgenta" de pe Pro TV. Asa as fi vrut sa ajung si eu. Intr-o continua fuga, mereu salvind vieti. Cind am inceput sa descopar cartile Rodicai Ojog-Brasoveanu, mi-am dat seama ca aveam foarte multe lucruri in comun cu maiorul Minerva Tutovan. Bineinteles acum nu sint nici la Academia de Politie si nici la Facultatea de Medicina, dar asta nu m-a impiedicat sa ii percep ca modele in viata. Isteria din mass-media, criza din mijlocul strazii si prostia de la capatul tramvaiului te fac sa te intrebi in ce mai cred adolescentii si, de ce nu, tinerii studenti. "Cred in Guta" sau "Eu sint tata lor" sint premisele de la care iti poti face o parere despre o buna parte din cei care acum invata (sau nu) despre Eminescu, Barbu, Eliade sau (daca nu exagerez) Liviu Rebreanu. Din pacate, "Padurea Spinzuratilor" este inlocuita cu protipendadele pe diverse retele de socializare, iar banala "Miorita" este comparata cu George Becali, un "cioban" de succes.

O fi invatamintul actual mai fragil decit paharele bunicii mele Brunhilda, dar eu niciodata nu am zgiltiit vitrina ca sa vad cit de rezistente sint. Aceeasi problema si in cazul invatamintului. In loc sa i se ofere o mina de ajutor, oamenii nu zic decit: "arunca-l, asa ca-i stricat!". Iar cind cei din jurul tau fac tot ce le sta in putinta ca sa sparga "paharele", nu ai cum sa nu cauti ceva mai rezistent. Un model mai vizibil, care sa fie apreciat de toata lumea si neaparat, sa fie un bogatas. Nu generalizez situatia, dar este un semnal de alarma in situatia in care un bun prieten, student in an terminal la Facultatea de Litere, cu vadite intentii in a urma un master la Filologie, nu invatase nici primele trei strofe din "Luceafarul". Motivul? Pentru ca nimeni nu l-a ascultat vreodata la scoala. Iar Becali era pentru el o reincarnare a Mioritei.

De ce nu avem modele bune? Pentru ca nu este nimeni la scoala care sa ne oblige sa invatam "Luceafarul" pe de rost sau sa ne puna sa aflam cine a fost Carol I. Profesorii sint prea ocupati sa se certe cu reprezentantii Guvernului, iar elevii (cit si studentii) sint in fata televizorului, uitindu-se la profesori "in ale vietii". In salile de curs nu mai are cine sau cui sa predea.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top