Au pus BORniță artei

Șah-mat Niciun comentariu la Au pus BORniță artei 18
Au pus BORniță artei

Biserica Ortodoxă Română (BOR) are o problemă foarte mare de PR. Într-o vreme în care pare că tot mai mulți indivizi, mai ales dintre cei tineri, își pun întrebări legate de divinitate și existența ei, instituția nu face nimic să-i aducă pe oameni, pe sceptici, pe cei în cumpănă, pe calea pe care o consideră cea dreaptă. Ba, mai mult, mai marii BOR au un comportament de moșieri superiori dar supărăcioși, care și-au uitat de mult menirea sau principiile pe baza cărora ar fi îmbrăcat pentru prima oară sutana.

Recentul conflict conturat în jurul unui graffiti, o pictură murală realizată pe peretele unei clădiri din Piața Sf. Gheorghe din București, care a fost șters la presiunile BOR la doar cîteva zile de la apariție, e doar ultimul dintr-un șir lung de întîmplări ce nu fac decît să decredibilizeze instituția. Pentru că, dincolo de credință și de divinitate, Biserica ar trebui să fie locul care unește suflete și care apropie oamenii și-i face mai buni, nu care stîrnește antipatii, conflicte și scandaluri inutile, cu mize mici.

Graffiti-ul, făcînd parte dintr-un proiect de artă urbană și realizat cu acordul proprietarului, îl înfățișa pe Sf. Gheorghe în luptă cu dragonul și, așa cum multe astfel de desene bine realizate o fac, reușea să înfrumusețeze puțin zona, transformînd un zid alb și lipsit de culoare într-o operă de artă, m-aș avînta să afirm, lucrată în detaliu. În doar cîteva ore, desenul a fost acoperit, iar zidul este din nou alb și lipsit de viață, ca aproape toate celelalte din București. Și mai ironic e faptul că înainte de graffiti pe perete scria doar o înjurătură, însă asta n-a deranjat la momentul respectiv pe nici unul din preoții preocupați de „spațiul protejat istoric”, care ulterior au acuzat desenul de faptul că „nu are în vedere și aspectele urbanistice” ale zonei.

Ca de fiecare dată, internetul a reacționat pe măsură. Poze cu Patriarhul Daniel zugrăvind respectivul zid, sau mesaje celebre precum „SPALĂMĂ” (sic), s-au răspîndit pe Facebook. Unii chiar au comparat comportamentul BOR de acum cu acela al Statului Islamic, cînd membri ISIS distrugeau ruine și opere de artă vechi de sute de ani în numele religiei. Desigur, comparația este una cam trasă de păr, dar asemănarea există.

Cum spuneam mai sus, BOR are o problemă serioasă de PR, lucru care le zdruncină pe zi ce trece credibilitatea, mai ales în ochii generațiilor ce vin. Ce văd ei ca o luptă cîștigată nu e decît încă un motiv ca oamenii cu discernămînt, chiar și dintre cei credincioși, să ia tot mai puțin în serios instituția. Creatorii de graffiti își asumă mereu riscul ca desenele lor să fie ori șterse, ori acoperite de alte desene sau doar mîzgăleli, dar încrederea se recîștigă mai greu. Și, desigur, BOR și-ar putea canaliza energiile și resursele către cauze și probleme mai serioase, nu să se avînte în certuri de copii.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top