Liviuț, elev în clasa a II-a

Pastila de după Niciun comentariu la Liviuț, elev în clasa a II-a 12

„Ge-nun-che”. „Nu așa, Liviuț. Pune mîna sub băr­­bie și spune după mine: ge-nunchi.” Liviu repetă acum clasa a II-a, iar de cînd a început școala, mister Mihai se străduiește să-l dea pe brazdă pe năzdrăvan. Puștiul știe că are șanse mai mari să ajungă pe Marte decît în clasa a III-a, iar la finalul fiecărei zile trece prin fața catedrei și își cere scuze anticipat pentru greșelile pe care le-a comis.

***

E luni după-masă, Mister Mihai stă pe scaunul lui din fața clasei și se gîndește cu cît să mărească fondul obl­i­gatoriu-opțional al clasei. Închide ochii și socotește în gînd cît au costat manualele anul acesta, cînd Liviuț intră re­voltat în clasă: „O zi dacă aș fi ministrul Educației, aș schim­ba cu totul învățămîntul românesc. Fiecare copil me­rită un viitor. Un viitor mai bun decît cel prezent. Uite că eu nu vreau să studiez cînd se scrie „copii” și cînd se scrie „copiii” pentru că lucrul acesta e simplu cînd îi ex­plici cui­va…îl punem cu trei de „i” ca și roșii, tran­da­fi­ri sau tran­da­firii roșii. Trebuie un manual de sport. Ve­dem rec­la­me că trebuie să facem mișcare 30 de minute zilnic, dar nu prea știm să facem asta. Cred că e important ca un copil să știe cum să facă mișcare corect. Peste un an, elevii de clasa a V-a ar trebui să știe că prin cățărare, te poți urca cu aju­torul mîi­ni­­lor și picioarelor pe diferite aparate sau obstacole naturale înalte, iar azvîrlirea se re­feră la aruncarea care se face cu miș­ca­rea rapidă a unui braț. Ora de diriginție ar deveni oră de Consiliere și Orien­tare pentru că noi trebuie să venim cu educația juridică, educația pentru sănătate, edu­ca­ția pentru familie, educația de mediu. Poa­te chiar un manual unic, un compendium pentru clasa a V-a care să cu­prin­dă șa­se arii curriculare…”

Mister Mihai tresare brusc. Se freacă la ochi și clipește de două ori. E salvat, doar a ațipit cîteva clipe.

***

Mă frec și eu la ochi și clipesc de două ori, dar pe mi­ne nu mă salvează nimeni. Liviuț chiar e ministrul Educației.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top