Generația mea poate, dar nu vrea

Pastila de după Niciun comentariu despre Generația mea poate, dar nu vrea 4

Profesoara mea de limba ro­mâ­nă din liceu, ne-a spus odată că ge­neraţia ei a înfăptuit mult mai mul­te lucruri decît noi, cei ahtiaţi după smarphone-uri, viteză şi schimb­are. Da, noi, cei care nu fă­ceam par­te nici măcar din planu­ri­le de viitor ale părinţilor noştri în mo­men­­tul cînd revoluţia a răsu­nat, fusesem catalogaţi încă din liceu ca o generaţie pierdută, doar pentru că în ochii veteranilor anti-co­mu­nişti nu am făcut ceva istoric. Desigur că asta mi-a dat de gîndit în acea zi, mai mult decît o făcuse stresul BAC-ului în restul săptă­mî­nii, şi pot spune că a fost ca o pauză pe care nu o voi regreta, pentru că nu am avut nimic de pierdut. Dacă ma­ma a avut parte de o educaţie la propriu, în genunchi pe coji de nu­că, ori şi-i forţa cărînd pe scările şco­lii pachete sofisticate trimise de mă­tuşa din străinătate, pentru mult în­drăgita învăţătoare, noi, cei de a­cum, nu sîntem mai prejos decît cei de atunci. Noi sîntem doar mai subti­li. Noi facem educaţia tot pe genun­chi, sau mai precis pe sub ei, cu grijă, dis­creţie şi un zîmbet triumfător, în funcţie de cît de gros e buzunarul şi cît de darnică ne e mîna. Şi aşa am ajuns să ne minţim singuri, cre­zînd că am schimbat multe luc­ruri, dar nu ce era de fapt esenţial. Am rămas la fel, într-un ritm constant şi plin de aroganţă, în pofida celor care speră să se ridice singuri pe picioarele lor, şi ajung să se tî­ras­că, într-un peisaj dezolant, pe la uşile închise ale „personalităţilor” care au mişcat mîna mai mult în al­tă parte decît la pix. Aşa că, mi-aş dori acum să am curajul pe care nu l-am avut atunci, şi să îi spun fostei mele profesoare că generaţia ei nu a înfăptuit ceva, ci a început ceva, iar noi sîntem datori să con­ti­nuăm cu schimbarea, iar desconsiderarea şi renegarea unei întregi generaţii nu îi va da niciodata cu­raj acesteia să vorbească.

de Larisa LUMINIȚĂ

Articole similare:

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top