Exercițiu de imaginație

Pastila de după Niciun comentariu la Exercițiu de imaginație 15
Exercițiu de imaginație

Doi frați cu același tată, dar cu mame to­­t­al diferite, se întîlnesc după vreo cîți­va­ ani buni în care au urmat drumuri total se­pa­ra­te. Unul dintre ei este premiant și a lo­cuit toată via­ța cu mama sa, într-un vîrf de munte din Chi­na. Celălalt și-a trăit visul a­me­rican. Mer­ge la o școala privată, unde nu se pun absențe și cîntă într-o trupă rock. Un an și trei luni e diferență între ei. Conștienți de originile lor, se hotărăsc să se mute împreună, ca să tră­ias­că precum o familie. Același tată, același sînge, un vis frumos care e pe cale să se-n­de­plinească. Numai că ei n-au luat în conside­rare că atît au în comun: origi­ni­le.

Românii de peste graniță sînt români cu sau fără unire. Avem același nume, dar noi ne-am creat lumea noas­tră. Ei o au pe a lor. Nouă ne plac „bucuriile” lor și prețul la motorină. Lor le place modelul nostru de democrație. Noi trecem granița pentru cum­pă­ră­turile din piețe, ei ne invidiază mall-urile. Ei s-au săturat de in­flu­en­țe­le Rusiei, noi ne plîngem că ne americanizăm mult prea repede. Noi nu me­rităm să ne unim cu ei. Ei nu știu ce își doresc cu adevărat.
Și totuși
, despre ce-i unirea?! Noi îi vrem pe ei parte din noi, dar la ai noștri le facem vînt peste granițe. Oriunde. Că peste tot e mai bine, mai pu­țin în România. Ei se plîng că sînt străini la ei acasă, fără să știe că statul în chirie implică mult mai multe decît o relație de amiciție cu proprie­ta­rul. Pe hartă ne desparte doar Prutul, dar în realitate, noi avem istorii și prin­cipii diferite. Am mers, ce-i drept, o perioadă împreună, dar atît. Și un­gu­rii au împărțit granițele cu transilvănenii o perioadă, dar asta nu mai însemnă nimic acum. Și pînă la urmă, despre asta e trecutul, despre gre­șeli care nu mai trebuie repetate.

Poate că cei doi frați se vor învîrti o perioadă în jurul tatălui, dar Chi­na și cu rock-ul nu vor face niciodată casă bună. Vor încerca să se-nțeleagă, se vor numi frați, dar asta doar pînă va începe primul an de facultate sau ur­mătorul turneu prin Europa. Le vor povesti nepoților că au strămoși comuni și se vor mai vizita din cînd în cînd, dar mereu va exista contrastul dintre geaca de piele și hanfu-ul chinez.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top