Curajul unui ciob de sticlă

Pastila de după Niciun comentariu la Curajul unui ciob de sticlă 3

Eram trei copii. Eu, Irina și Sa­șa. Nu aveam mai mult de patru ani, în­să de pe atunci am început să ne ex­ploa­tăm la greu talentul, cel al curaju­lui. De fiecare dată cînd ne în­tîl­neam în curtea blocului, după un prînz sățos, Sa­șa mergea la o baltă din apropiere ca să prindă o broască. Băiatul o aducea a­proape sufocată între degetele lui, un fel de anestezie, eu o întindeam pe „ma­să” și o țineam de lăbuțe, iar Irina îi spin­teca pîntecele cu un ciob de la o sti­clă de vodkă spartă găsită prin iarbă (di­na­dins vodkă, fiind profesioniști în do­me­niu, știam că taie mai bine). Le­cu­iam „săritoarea”, ca pe toate celelal­te, de a­pendicită.

Dacă noi, trei copii plictisiți de pă­puși și mașinuțe, ne-am fi născut cu 15 ani mai tîrziu, am fi ajuns la vreun show care strînge talente din toată ța­ra. Cine a mai văzut copii care au în­vă­țat să facă apendicectomie de la televi­zorul lăsat să vorbească toată ziua? A­veam să fim priviți de milioane, a­pre­ciați, judecați, votați sau urmăriți de pre­sa care scoate știri din burtă, bur­ta amfibiei crăpate.

Revin la mijlocul anilor ’90, cînd co­piii talentați erau cei care dansau și cîn­tau la emisiunea „De la 5 la 10” pe postul Moldova1. Restul eram ștren­­gari inventivi, fie că abia în­vă­țam să pronunțăm corect litera „r”, fie că de­ja eram ajunși la nevroza pubertății, ne­vroza părinților, bineînțeles. Iar pen­tru încă un geam spart în timp ce în­cer­cam să învățăm trucuri cu mingea, mama lipea dojana de noi cu o cu­rea. De unde bani pentru geam nou? As­tăzi, ne cumpără(m) de ultimii bani bi­lete la tren și ne duce(m) la TV, ca să ne vadă bunica pe ecranul cu colțuri fumurii.

Ironic, peste cîțiva ani și mie și I­­rinei ni s-a făcut apendicectomie. Nu știu ce s-a întîmplat cu Sașa, el a dis­pă­rut odată cu dorința noastră de a sal­va broaște.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top