Ceața de la Răsărit

Pastila de după Niciun comentariu la Ceața de la Răsărit 10

Nu știu dacă ați auzit, dar la Beijing nu se mai vede soarele. Adică se vede așa, ca o pată tristă printr-o pîclă gri, bol­nă­vi­cioasă, și din cauza acestui smog cetățenii chinezi privesc apusurile la ecrane uriașe, care fuseseră cîndva instalate în oraș pen­tru a face reclamă la diferite destinații tu­ris­tice. O destinație turistică, adică un vis în depărtare, a devenit acum pentru ei să pri­vească un răsărit de soare sau un apus cu­rat, fără masca pe față. Tot așa, nu știu da­că ați auzit, dar cu aceiași chinezi semna actuala conducere acum două luni acorduri de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear și termoelectric.

Acum cîteva zile, Stratfor (agenție de analize internaționale militare, e­conomice, politice) publica pe site o hartă cu influența rusească din Eu­ropa de Est. Toate țările care înconjoară România (Ucraina, Belarus, Un­ga­ria, Serbia, Bulgaria) au datorii la ruși, de la 800 de milioane la două mi­liarde de dolari. Uitîndu-te pe hartă, n-ai cum să nu te întrebi cînd va ce­da și România Rusiei, mai ales cu un Guvern tot mai pro-oriental. A­ce­eași Rusie care își omoară jurnaliștii critici și își întemnițează pro­tes­ta­tarii.

Și ai noștri nu fac decît să critice Vestul, într-un discurs scîrbos de pro­tocronist, care din păcate prinde la tot mai mulți români. E copil cine cre­de că România poate trăi în afara sferelor de influență. E o țară prea mi­că, prea la mijloc și prea lipsită de putere pentru asta. Și se vede cu o­chiul liber că fără Europa, care să ne mai dea cîte un ghiont cînd o luăm prea rău pe arătură, ne-am duce prea repede la vale. E de-ajuns să te uiți la ce clovni siniștri ne conduc ca să-ți dai seama de asta.

Este Europa perfectă? Bineînțeles că nu. America? Nu, evident. Însă în­tre ele și China / Rusia le-aș alege în fiecare zi pe primele două. Cine nu înțelege de ce e mai bine așa și încă așteaptă o salvare de la Răsărit e naiv, prost, sau ambele și din cauza lui nu putem noi să avem lucruri frumoase.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top