Căutînd gramatica unde nu-i

Pastila de după Niciun comentariu la Căutînd gramatica unde nu-i 10
Căutînd gramatica unde nu-i

Cîndva, învățătoarea ne spunea că scrisul din caietul nostru e oglinda su­fletului. Dacă agramații ar mai cre­de asta, nu ar mai strivi gramatica cu in­­diferență, de frică să nu se prindă tă­ciunea de sufletele lor. Epidemia cuvintelor a început prin sms-uri, a­poi a continuat pe Yahoo Messenger, iar mai tîrziu pe Facebook. Poți da vina pe butoanele mici de la acel Nokia al­bastru, pe care jucai Snake pînă pri­meai un mesaj înapoi. Ți se părea că re­dactezi un roman dacă nu apelai la prescurtări, iar despre diacritice nici nu mai vorbim.Virgulițele și că­ciu­li­țe­le stăteau cuminți în abecedarul pră­­fuit. Limbajul sms-urilor se transforma ușor în niște inscripții egiptene, fiindcă scriai mai mult cu cifre decît cu litere.

Unii se plîng că nu au timp de vir­gule și cratime, în loc să admită că nu știu unde le este locul, și, pînă la ur­mă, pentru ei contează ce scrii, nu cum. Al­ții seamănă minusul din matematică în propoziții după fiecare două-trei sin­tagme. Și pentru ca pilda se­mă­nă­to­rului să se împlinească, minunile de linii orizontale nimeresc în pămînt pie­tros, răsărind „frumoas-o”, iar din să­mînța căzută lîngă drum apare un „mie dor de tine”. Dacă altcineva nu îm­prăștie cratime cum are chef și în loc de roman este „român”, nu în­seam­nă că e și deștept. Gramatica asta e ceva pe care o folosesc țanțoșii ca să arate ei că sînt mai buni decît tine, cînd, de fa­pt, vor doar să te aburească. Pe a­locuri, este un dram de dreptate, pentru că unii funcționari au demostrat teorema potrivit căreia o diplomă nu-ți pune DEX-ul în cap. Cîțiva dintre ei „con­tinuă în continuare” să aibă „succesuri” „ca și miniștri”, iar cei care au stat la conducere „o perioadă de timp” ne „vroiau decît bine”.

Atunci cînd te îmbeți cu pleo­nas­me și conjucții, să știi că tăcerea chiar te face să rămîi fi­lo­sof. Un oarecare mai poate avea scuză, dar cînd ești în costum și ai pretenții… Celor care transformă cuvinte­le în­­tr-un bal mascat, ar trebui să li se dea cu porția: și cratime, și conjuncții, în­să diacritice sînt destule că nu prea se mai cumpără. Pî­nă la urmă, agra­ma­ții e și ei oa­me­ni.

Antonela TĂNĂSELEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top